здраве

Вижте 5-те най-големи заблуди за отслабването (ще останете смаяни)

Дали сте си повечко свобода в похапването през студените месеци и сега искате да се избавите от излишните килограми?

Прекрасно! Но за да постигнете желания резултат, проверете дали не сте под влияние на някоя от изброените долу широко разпространени заблуди.

1.Достатъчно е да ям здравословна храна

Така нареченото „здравословно хранене“ е също толкова относително понятие, колкото и етикетът „нездравословна храна“. Никоя храна в малки количества не може да е нездравословна.

От вас зависи какво ще бъде здравословно. По-добре изяжте едно „нездравословно“ пълномаслено мляко, отколкото три „здравословни“ обезмаслени.

2.Най-опасни за линията ми са мазнините

Шведски учени установиха, че децата, които поемат повече мазнини, не страдат от наднормено тегло в такава степен като връстниците си, в чието меню преобладават захаридите.

На много от мазнините не бива в никакъв случай да се гледа с лошо око. В оптималното меню на мазнините се падат 30-35 %. По-скоро трябва да се съсредоточите върху това поне 90% от мазнините в храната ви да са от семейството на ненаситените мастни киселини.

Контролирайте приема на наситени мастни киселини, ограничете маста и маслото, тлъстите червени меса. Избягвайте вредните трансмазнини.

Те се образуват не само при пържене, има ги и в белия хляб, и в готовите сладкиши, и в палмовото масло.

Най-големите заблуди за отслабването
Най-големите заблуди за отслабването

Ненаситените мастни киселини понижават нивото на „лошия“ холестерол и повишават това на „добрия“, помагат да се регулира кръвното налягане и влияят положително на „инсулиновата резистентност“.

Търсете тлъсти риби като сьомга, тон и скумрия. В тях се съдържат омега 3 мастни киселини, които действат добре на сърдечносъдовата система.

В случай че не обичате риба, намерете утеха в лененото семе, рапичното олио, зехтина, слънчогледовото олио и орехите.

3.Трябва да съм строг/а към себе си

Една от най-честите причини да скачаме от една диета на друга е това, че си поставяме невъзможни цели. Достатъчна е една сладка повече от предписания лимит – и край на диетата!

Вместо да си кажем, че е прекрасно, че сме издържали цели две седмици, ние се самобичуваме, че нямаме воля. Опитайте се да избегнете тази грешка. Ако сте се зарекли, че ще ходите на фитнес два пъти седмично, не се отказвайте само затова, че два пъти не сте успели да отидете пише Здравен журнал.

Кажете си: „Заради тази единствена сладка няма да ми се върнат двата килограма, които вече свалих.“ Най-важното е главната ви цел да не е намаляването на теглото, а промяната в начина на живот.

4.Тялото само ще каже кога да спра

Тялото е един от най-големите лъжци. Това доказват изследванията на екип американски учени. Те поднасят на доброволни участнички в експеримента храна с калоричност в препоръчваните граници.

След две седмици започват да им дават по-големи порции от същата храна и така обогатяват дневното меню с 425 ккал. В началото на изследването някои от жените са с наднормено тегло, други са в нормата.

Но и едните, и другите не реагират на увеличените порции. Макар някои от тях да забелязват, че са по-заситени от обикновено, изяждат порциите си.

5.Най-важно е да следя количеството калории

Това твърдение по същество е вярно, но има един подводен камък, наречен гликемичен индекс. Някои храни много лесно се усвояват от организма и максимумът енергия се освобождава скоро след храненето.

В резултат на това чувството на глад се появява много скоро и пак посягате към храната. Най-добри са храните с нисък гликемичен индекс. Те ви доставят същото количество енергия, но тя се освобождава постепенно и чувството на ситост трае по-дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button