здраве

Виждате замъглено и очите ви са сухи? Полезни съвети за Вас!

Какво се крие зад очната умора - разберете и бързо вземете мерки

Замъглено или двойно виждане, сухи очи или болка в главата… Умората на очите е позната на всички, но лекуването й е различно в зависимост от симптомите.

В края на работния ден очите ви парят, погледът ви се замъглява, а главоболието започва да ви мъчи. Особено ако работите дълго време пред компютъра или учите за изпити. Причините са различни.

Дълго пред екрана

Електронните екрани не провокират патология, но продължителното стоене пред тях уморява погледа. Симптомите се появяват след 4 часа упорита работа. За да се чувствате добре, не бива да прекалявате с електрониката: нормата е 2,30 часа стоене пред компютъра и 1,30 часа работа с мобилния телефон средно на ден. Много вредно за очите е, когато погледът се движи от една зона на друга – от екрана към бюрото и обратно. Различната светлина кара очите да се напрягат и да се адаптират, което води до преумора.

Какво да правите?

Паузите от 5 минути на всеки час отмарят очите. На всеки 15 минути гледайте възможно най-далече, за да отпуснете очната мускулатура. Избягвайте отблясъците и директната светлина, които се получават, когато екранът е поставен успоредно на прозореца или при приглушената светлина. Носете очилата си (ако имате такива), което не правят 16% от хората, особено ако са за близко виждане.

Лошо подбрани очила

Ако очилата не коригират правилно зрението, изискват усилие от страна на очите. Те се опитват да се съсредоточат, неволно се навеждате към листа, а това води до поява на главоболие. Не забравяйте, че към 45-годишна възраст настъпват промени в зрението, които ви карат да отдалечавате текста от очите, за да можете да го визирате правилно. Това е знак, че ви е необходим друг диоптър очила.

Какво да правите?

Не трябва да пропускате годишния профилактичен преглед при офталмолог, защото в определени периоди от живота зрението отслабва и има нужда от корекция. Иначе очите се напрягат да виждат на близо или далече, а това ги преуморява.

Сухи очи

Те са виновни за зачервяванията и умората, които ви пречат да виждате ясно образите.

Имате чувство, че е попаднала песъчинка в лигавицата и стърже и замъглява погледа. Проблемът е, че се произвеждат недостатъчно сълзи, а причината е, че когато четете, не мигате достатъчно, защото фиксирате екрана. Този проблем се засилва от климатика, особено ако носите лещи.

Какво да правите?

Докато работите, се старайте да мигате по-често, за да стимулирате влажността.

Използвайте изкуствени сълзи във вид на капки. Ако носите лещи, това е задължително. Ако не помага, консултирайте се с лекар, защото причината може да е алергичен конюнктивит, болестно състояние, антиакне лечение или такова с антидепресанти.

Бинокулярно раздвояване

Нарушеният процес на получаване на едно изображение при двете очи става поради липса на синхрон на външните очни мускули, късогледство, астигматизъм, прием на медикаменти или други причини.

Най-често образът се размазва, тъй като очните мускули отслабват и по-трудно се съсредоточаваме върху написаното.

Зрителните линии се събират в една точка, а това изисква усилия при четене и води до преумора.

Проблемът се появява, когато гледате дълго текст, който приближавате близо до очите.

Какво да правите?

Диагностиката се поставя след преглед при офталмолог, който може да ви препоръча каква гимнастика за очи да правите, за да подсилите очните мускули.

Най-лесното упражнение е: приближете палеца и концентрирайте върху него погледа си, а след това го отдалечете възможно най-далече от лицето и пак фиксирайте поглед в него.

Източник:“Журнал“

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button