здраве

Направете тези 7 неща и никога повече няма да се разболеете от грип!

За да се предпазите от грип, препоръчително е да направите следните 7 неща:

1. Повече движение

Физическата активност действа благотворно при всички обстоятелства от живота, включително в периодите на грипна опасност.

3-4 тренировки седмично усилват имунитета – от една страна по-бързо се изхвърлят от дихателните пътища попадналите там болестотворни микроорганизми, от друга – белите кръвни телца по-ефикасно разпознават и отстраняват нежеланите първи „нашественици“.

Спортът води до повишаване на телесната температура, а това създава неблагоприятни условия за размножаването на вирусите. Освен това чрез движението се намалява стресът, който е рисков фактор при грипни епидемии.

2. Хигиена за ръцете

Три четвърти от инфекциите се предават чрез ръцете, затова редовното им миене е от изключително значение. Не забравяйте сапуна (за предпочитане течен), обливането с вода не е достатъчно. Околната ни среда е населена с микроби.

Без да изпадаме в страхова психоза, е добре да знаем, че дръжките на вратите, клавиатурата на компютъра и много други вещи около нас са гнездо на микроорганизми, които обикновено ни мислят злото.

Щом се приберете вкъщи, най-напред измийте ръцете си, съветват от „Здравен журнал“. Правете същото всеки път, когато излизате от тоалетната или приготвяте нещо за хранене.

Внимавайте с хартиените носни кърпички – трябва да ги изхвърляте още след първата им употреба, иначе „складирате“ микробите в чантата си или в някой джоб.

3. Много вода

Когато организмът е обезводнен, той е по-податлив на инфекции. Недостигът на течности не позволява изхвърлянето на вредните микроби, попаднали в тялото през ноздрите. С пиенето на вода улесняваме тази прочистваща дейност.

4. Достатъчно време за сън

Една единствена безсънна нощ може да отслаби значително имунната ни система. Спането има по-силно възстановяващо действие, отколкото си мислим.

Не отлагайте вечерното лягане за все по-късен час. Телефоните и таблетите нямат място в спалнята ви, защото постоянно ще бъдете изкушени да ги използвате.

Ако страдате от безсъние, пробвайте следната рецепта: взимайте 2 капки ароматно масло от тропически босилек в 1 чаена лъжичка мед преди да си легнете. В случай на упорито безпокойство – 2 капки масло от горчив портокал в 1 ч.л. мед.

5. Балансирана чревна флора

Клетките на имунната система живеят в чревната флора, затова нейното добро състояние е гаранция за здравето ни. Полезните чревни бактерии трябва да получават това, от което се нуждаят – фибри, които откриваме в артишока или бананите, например.

От друга страна, можем да им помогнем с допълнителния прием на пробиотици. Според някои изследвания пробиотиците, съдържащи се в натуралното кисело мляко, скъсяват продължителността на настинката с близо 2 дни.

6. Всичко започва от… ходилата

Един път месечно подарявайте на ходилата си сеанс по рефлексология. Защо ли? Тази китайска дисциплина почива на идеята, че ходилото е миниатюра на човешкото тяло. По него са разположени 7200 нервни окончания, които са свързани с вътрешните органи.

Рефлексологията може да подсили имунитета, като въздейства чрез притискане върху точките, отговарящи на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези и т.н. С помощта на масажа се откриват по-крехките места в организма, които имат нужда от подсилване.

7. Витаминът на слънцето

Витамин D продължава да ни изненадва – не само със свойството си да намалява риска от рак, но и с това, че може да ни предпази от зимни инфекции.

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button