празнично

Ето как да се подготвите за Черешова задушница!

В събота (26 май) Българската православна църква отбелязва Черешова задушница.

Тя се нарича още Спасовка задушница и е втората поред Задушница в годината. Тя се отбелязва преди Архангелова задушница.

Черешова задушница не е с фиксирана дата. Обикновено тя се отбелязва в края на месец май или в началото на юни. Определя се според великденските пости.

Черешова задушница тази година е на 26 май, преди Петдесетница – празникът, който се отбелязва 50 дни след Великден. Задушница винаги е в събота.

За Черешова задушница винаги се приготвя варено подсладено жито, наричано още коливо. Според българската традиция може да се включи хляб и вино.

В по-съвременен вариант към храната, която сте си нарекли да раздадете, за да споменете починалите си близки, можете да добавите и дребни сладки или соленки.

Задължителният елемент, който трябва да присъства в подавката за Черешова задушница, са черешите.

Черешова задушница
Тази седмица е Черешова задушница

На този ден е добре да посетите гробовете на починалите ви близки. Помен пък бихте могли да направите на гроба, в църквата или у дома.

Обикновено свещениците извършват парастас на гроба. Този ритуал е по-кратък от панихидата.

За никого не е тайна, че панихидата представлява пространен молебен за упокоение на душите на починалите и включва повече молитви.

Както вече споменахме, Задушница винаги се отбелязва в събота. Това е така, защото в седмичния празничен цикъл църквата е отредила съботата за ден на покойните.

Обикновено в тези дни близките на починалите посещават техните гробове, преливат ги с вода и вино, прекадяват ги с тамян и палят свещи.

След края на тези ритуали близките на починалите раздават подавка, в която задължително присъства варено подсладено жито или хляб. Тази подавка се нарича за „Бог да прости мъртвите души“.

Ако поради някаква причина не сте сварили жито, то бихте могли да го замените с хляб. Броят на храните, които сте приготвили за подавка, трябва да е четен – 2, 4, 6 и т.н.

Обикновено към задължителните елементи от подавката за Черешова задушница, които са черешите и житото, се добавя и нещо, което починалият е обичал.

В някои краища на страната оставят храна на гробовете. Свещениците обаче са категорични, че това е голяма грешка и не бива да се прави.

По този начин само осквернявате последния дом на вашите починали близки. Те вече не могат да се хранят, така че по този начин гробовете им само биват осквернявани от животните, които взимат храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button