здраве

10-те симптома на болната щитовидна жлеза

Работите от сутрин до здрач, тичате да пазарувате, готвите… и сте уморени. Хапвате набързо, спортувате рядко… и трупате килца. Ден и нощ сте под стрес… нормално е за всеки. И все пак, може би е време да отидете на преглед при ендокринолог. Ето 10 основателни причини.

1. Имате близки роднини с нарушени функции на щитовидната жлеза

Рискът от развитие на болести на щитовидната жлеза е по-висок, ако вече има такива случаи в семейството ви – родители, баби, дядовци, братя или сестри. Опасността се увеличава също и при наличието на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или множествена склероза в рода ви.

2. Изпитвате дискомфорт, когато носите дрехи с висока яка

Чувствате се сякаш вратът ви е подпухнал и надебелял, имате неприятно усещане, когато сте с вратовръзка или поло яка, страдате от затруднено гълтане, постоянна болка в гърлото или изменения в тембъра на гласа?

Всички тези признаци могат да бъдат сигнали за заболявания на щитовидната жлеза. Обикновено изброените оплаквания се появяват, когато жлезата е увеличена.

3. Храносмилането ви е нарушено

Храните се здравословно, движите се и спортувате редовно и въпреки това постоянно имате стомашни проблеми – запек или диария. Тежките и продължителни констипации, които не се повлияват нито от диета, нито от специалните медикаменти при запек, нерядко се оказват симптоми на хипотиреоза (намалена функция на щитовидната жлеза).

Диарията и синдромът на раздразнените черва, които продължават дълго време без видима причина, често се дължат на обратния проблем – хипертиреоза (увеличена функция на щитовидната жлеза).

4. Менструалният ви цикъл протича неправилно

щитовидна жлеза
Имате ли проблем с щитовидната жлеза?

Промените в менструацията, особено нейната продължителност, количеството на кръвотечението, честотата, могат да са вследствие нарушения в работата на щитовидната (тироидната) жлеза.

Тежки, болезнени и по-чести от нормалното менструации се наблюдават при хипотиреоза. Когато цикъл стане по-нередовен, през по-дълъг период и за по-кратък срок, или дори спре напълно, тогава вероятно се развива хипертиреоза.

5. Нямате сили и все ви се спи

Хроничната умора, сънливостта, чувството на пълна отпадналост дори след 8-10 часа сън могат да сигнализират за хипотиреоза.

При увеличената функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза) се развиват проблеми със съня (трудно заспиване, често събуждане през нощта), които водят до постоянна сънливост и намалена работоспособност през деня.

6. Болят ви мускулите дори без физическо натоварване

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да причини болки в мускулите. При намалена функция се усещат спазми, конвулсии, напрежение и отоци. Другият признак за хипотиреоза е синдромът на карпалния канал – изтръпване и болка на първите три пръста на ръката, понякога обхваща и китката, пише „Здравен журнал“.

В обратния случаи – хипертиреоза, може да се появи мускулна слабост, постоянна умора и затруднения при обикновени всекидневни движения като хващане на предмети с ръка, изкачване на стълби, както и проблеми с гълтането.

7. Настроението ви често се мени, изпитвате страх без причина

Депресивните симптоми и повишената тревожност, в това число внезапни пристъпи на паника, са показателни за заболявания на щитовидната жлеза. При хипотиреоза са обичайни спадовете в настроението и работоспособността, появата на депресивни прояви, докато при повишената функция на жлезата се увеличава тревожността и паниката.

8. Нивото на холестерола ви е постоянно високо

Високият холестерол в кръвта е чест проблем, но обичайно се решава лесно с правилно хранене и физическо натоварване, както и с някои медикаменти.

Ако тези мерки се окажат безполезни, вероятната причина за повишения холестерол е снижената функция на тироидната жлеза. В случай че нивото на холестерола внезапно се окаже необичайно ниско, може да става дума за недиагностицирана хипертиреоза.

9. Косата ви става по-тънка и рядка, а кожата по-суха

Състоянието на косата и кожата е много показателно, защото те са особено уязвими при нарушения в работата на щитовидната жлеза. При намалена функция на този орган косата става суха, лесно се къса, губи жизненост и блясък.

Другият отличителен белег за недостиг в организма на хормони, произвеждани от тироидната жлеза, са дерматологичните промени като сухота, напукване, белене, лющене на кожата. Сходни симптоми се наблюдават и при увеличената функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза) – оредяване на „гривата“ и сухота на кожата.

Тези проблеми не се решават с овлажняващи и подхранващи кремове и лосиони, подсилващи шампоани и балсами, защото не са козметични. Необходимо е посещение при дерматолог и ендокринолог за установяване на диагнозата и назначаване на подходящото лечение.

10. Не успявате да отслабнете (или да напълнеете)

Нискокалорийна диета, всекидневно движение, редовни тренировки, здравословен режим на живот – и въпреки това теглото ви остава същото, дори продължава да се покачва?

Има вероятност да развивате хипотиреоза. Ако пък искате да качите някое килце и се храните усилено, а все така слабеете, проверете дали щитовидната ви жлеза не е свръхактивна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button