здраве

Зеленият чай е полезен, но има и странични ефекти – знаете ли ги?

Чаеното растение представлява вечнозелен храст с лъскави зелени листа и малки бели и розови цветове.

Растението достига височина 9-12 м или повече при диви условия, но обикновено се поддържа до 1,2 м или дори по-малко в чаените плантации и градини в Китай, Аржентина, Япония, Индия, Индонезия, Кения, Малави, Шри Ланка, Турция, Пакистан, Бангладеш и Танзания.

То се отглежда в страни с топъл и влажен климат и често пъти на висока надморска височина.

Младите листа и пъпките съдържат най-голямо количество полифеноли. Те се берат, когато чаеното растение стане на 3-4 години и достигне зрялост. Зеленият чай се получава след обработка на пара или изсушаване веднага след обиране на листата, които се увиват и изсушават с цел да се отстрани влагата.

При какво помага зеленият чай?

Увреждане на мускулите

През 2006 г. учени проведоха наблюдение на студенти и изследваха способността на EGCG да предотврати увреждане на мускулите след физическо натоварване при вдигане на тежести.

Те са установили, че младежите, които са получавали ежедневна доза екстракт от зелен чай, имат по-малки увреждания и болки в мускулите.

Здрави зъби

Зелен чай
Зелен чай

Освен полифеноли зеленият чай съдържа минерали – флуор и алуминий. Флуорът успешно се бори срещу зъбния кариес.

Зеленият чай действа също като антибактериален агент и може да предотврати възпаление на венците и парадонтоза, защото унищожава Е. Coli и стрептококови бактерии.

Антибактериалното действие може да помогне и при лечението на халитоза (лош дъх на устата), като унищожава бактериите, които го причиняват.

Диабет
През 2006 г. японски учени са изследвали 17 413 мъже и жени от 25 области от цялата страна. Половината от тях са страдали от диабет тип 2.

Целта на учените била да установят зависимост между приемането на зелен чай и кафе и развитието на болестта. След петгодишно наблюдение на пациентите се установило, че тези, които пиели повече зелен чай и кафе, по-рядко заболявали от диабет тип 2.

Надеждността на резултатите е ограничена от точността на пациентските показания относно консумацията им на чай и кафе.

Зелен чай може да се закупи в магазините за хранителни стоки, аптеките и магазините за диетични храни. Той се различава по размера на листата.

Чаят от цели листа и връхчета се смята за най-висококачествен. Към видовете чай спадат Broken Orange, Pekoe, Broken Pekoe Souchong, Broken Orange Pekoe, Fanning и Dust.

Въпреки че зеленият чай се получава от едно растение, малките различия в обработката (обикновено в начина на навиване) са причина да съществуват различни видове чай. Известни марки са Gunpowder, Hyson, Dragonwell, Sencha и Matcha.

Чаените листа трябва да се съхраняват в плътно затворен съд, за да запазят аромата си и да не поемат външен мирис и влага. Чаят трябва да се държи на хладно не повече от 6 месеца преди употреба.

Най-разпространеният начин на приготовление на зелен чай е чрез попарване. Чаят се залива с гореща вода, кисне няколко минути и се изважда преди пиене. За една чаша вряла вода се използват две чаени лъжички или едно пакетче чай. Може да се ползва цедка или съд за запарване.

Друг начин на приготовление: чай на прах се смесва със студена вода, сместа се оставя да заври в чайник и след това се прецежда.

По време на кисненето на чая в настойката се отделят флавоноиди – полифеноли с антиоксидантно действие.

Колкото по-дълго време кисне чаят, толкова повече флавоноиди се освобождават от листата, въпреки че най-голямо количество се отделя през първите пет минути на запарване. По-дългото киснене води до по-високо съдържание на кофеин в чая.

Странични ефекти
Зеленият чай съдържа кофеин, който стимулира нервната система и предизвиква неспокойство, раздразнение, трудно заспиване, треперене, сърцебиене, загуба на апетит и стомашно разстройство.

За да се избегнат страничните ефекти, приеманото количество кофеин трябва да се ограничи до 300 мг дневно (4-8 чаши запарен горещ чай).

Когато чаят се пие на гладно, танинът може да предизвика гадене и да възпрепятства абсорбцията на нехемовото желязо.

Страдащи от анемия с недостиг на желязо, които приемат добавки с желязо, трябва да избягват да пият чай няколко часа преди и след приема им.

Поглъщането на желязото от чая може да се увеличи, като се консумират храни, богати на витамин С, например резен лимон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button