любопитно

Възрастна котка – как да се грижим правилно за нея?

Прието е, че от 7-10 годишна възраст (зависи от породата) нагоре мяукащите питомци вече са остарели дотолкова, че се нуждаят от по-специфично отношение и грижи.

С помощта на рентгенови снимки на котки в напреднала възраст, в специално проучване е установено, че 90% от писаните, които са надхвърлили 12-годишна възраст, имат артритни изменения.

Ако имате впечатление, че вашият любимец се движи по-малко и няма желание да скача по рафтове например, както едно време, нищо чудно да става въпрос за наченки на артрит.

Също така, много популярни сред остаряващите котки са стоматологичните заболявания. Проблемите със зъбите на писаните нерядко се срещат дори и при млади животинки – на 2-3 години.

Стоматологичните проблеми са болезнени и могат да накарат животинката да избягва храненето и така има риск от сериозно намаляване на теглото й, както и от загуба на блясъка на козината й.

До неприятно отслабване водят и други често срещани при възрастните котки заболявания като бъбречни проблеми, недобро функциониране на щитовидната жлеза, чернодробни болести, сърдечни неразположения и др.

Слабеенето не е задължителен проблем за старите котки, много често е тъкмо обратното: с понижаване на двигателната им активност с годините, много от тях затлъстяват, което е опасно за здравето им.

котка
Как да се грижим за възрастната котка?

Ето как вие можете да облекчите старостта на любимеца си:

Профилактични прегледи. Ако мъркащата ви любимка не проявява видими признаци на заболявания, все пак е добре да я водите на щателен преглед при специалист поне веднъж годишно.

Следете за оптимално тегло. Не пропускайте да се консултирате с ветеринаря за оптималното тегло, което трябва да има вашата писана. Ако тя е прекалено слаба или нездравословно пълна, помолете за съвети как да промените това.

Осигурявайте адекватно за възрастта й количество протеини. Добре е да избягвате вегетариански и вегански диети, когато става дума за хранене на котка.

Факт е, че това са хищни месоядни същества и организмът им се нуждае от вещества, които ги има само в продуктите от животински произход. Добре е да знаете, че на котките са потребни повече протеини, отколкото на кучетата.

Осигурете прием на Омега-3 мастни киселини.

Те могат да облекчат проблемите с костите и ставите на възрастните животинки. Непременно попитайте лекуващия ветеринар за подходящи добавки.

Съобразете храненето, ако котката има хронични заболявания.

При бъбречни проблеми е добре да се контролира приемът на електролити като калций, фосфор и др. Ако е засегнато сърцето, препоръчително е да се избягва натрият. В случай на хипертиреоидизъм се предписват диети с ниско съдържание на йод.

Специално внимание на устната хигиена. Може и да ви звучи смехотворно да миете зъбите на котката с четка и паста, но всъщност е много добра идея, отбелязва „Журнал“. Ако животното не позволява това, консултирайте се за специализирани продукти за дентална хигиена.

Играйте с писаната. Не оставяйте котката да се обездвижи с годините, защото това води до наднормено тегло и заболявания. Поддържайте добрата й форма с приятни за нея игри или разходки, ако е възможно.

Създайте й удобства. Ако котката е трудноподвижна или изпитва болка, добре е да й направите по-меко и лесно достъпно легълце.

Паничките с храна и вода трябва да са на удобно за възрастното животно място. Ако страда от артрит, не я насилвайте да качва стълби, да се храни, да пие вода или да използва тоалетната, когато самата тя не желае.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button