любопитно

Мухъл вкъщи? Ето как можем да се справим с този проблем!

Задачата никак не е трудна, но е важно да знаете как да действате

Наличието на мухъл вкъщи е изключително неприятно! За съжаление неприятният мухъл може да се появи върху всяка повърхност в дома ви, изложена на влага.

Идеално място за развитието му са помещенията с лоша вентилация и такива без пряка слънчева светлина.

Обикновено хората не се борят с него, когато е малко. По този начин обаче подпомагат разпространението му. Колкото повече мухъл има в дома ви, толкова по-голям е шансът да развиете алергии.

Ето как да предотвратите появата на мухъл:

– Винаги осигурявайте добра вентилация в помещенията. Ако няма прозорец, инсталирайте вентилаторче.

– Не съхранявайте книги, бельо и мебели във влажни помещения.

– Не затваряйте вратата на банята.

Как да се справите с мухъла на различните места?

Душ завеса

Често пъти може да се забележи мухъл по душ завесата. Ако обаче редовно я измивате, можете да предотвратите появата му. Най-добре е да я изперете на по-висока температура. След това задължително трябва да я подсушите.

Кърпа или дреха

Ако по някаква причина забравите мокра кърпа или дреха в някой ъгъл на дома ви, то несъмнено върху тях ще се появи мухъл. Първото, което трябва да направите, е да ги изсушите на слънце, след което да изтъркате мухъла с твърда четка. Накрая нанесете върху тъканта белина и изплакнете обилно.

В банята

За да се избавите от мухъла в банята, смесете 3/4 ч.ч . белина с 3.5 литра вода. Натъркайте с твърда четка повърхностите и няколко минути по-късно изтъркайте и изплакнете. Накрая забършете.

Мека мебел или матрак

Както вече споменахме, мухълът се появява върху всякакви повърхности. Ако забележите мухъл по матраците или меката мебел, първо подсушете внимателно повърхността, след което я изчистете с прахосмукачка. Накрая забършете с кърпа, която сте напоили предварително в смес от 1 ч.ч. алкохол и същото количество топла вода. Избършете повърхността с влажна кърпа и оставете да изсъхне (по възможност на слънце).

Стени

За да се справите с мухъла, който е тръгнал да превзема стените в дома ви, е нужно да смесите 3/4 ч.ч. белина и 3.5 литра вода. Нанесете сместа с мека четка върху стената, изчакайте 15 минути и забършете.

Стари книги

Най-добрият вариант да се избавите от мухъла по старите книги е като изсушите страниците на открито. След като забършете страниците със суха кърпа, минете всяка една от тях с мека кърпа, напоена в разтвор от белина и вода в съотношение 1:4. Ако е необходимо повторете. Накрая отново оставете книгата на слънчево място, за да изсъхне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button