здраве

Полезни съвети за етеричните масла – как да ги ползваме правилно?

Етеричните масла е възможно да се използват по различни начини.

Може да се добавят към масажните масла за терапевтични цели, в разтвори с етерични масла, могат да се прилагат върху кожата, скалпа и косата като лосиони, балсами и парфюми.

По няколко капки от тях може да се добавят към водата във ваната или в сауната. Има ароматизатори, лампи и свещи с етерични масла, които използват топлината и парата за разпръсване на аромат в помещението.

Етеричните масла могат да се добавят към студени или топли компреси за лечение на наранявания и болка.

Маслата от чаено дърво, резене и мента, комбинирани със смес от вода и ябълков оцет, е добре да се използват като разтвор за уста.

При настинка и конгестия (застой) в дроба или в синусите може да се вдишват етерични масла чрез инхалации – добавят се няколко капки към съд с вряща вода, главата се покрива с кърпа и парите се вдишват.

Потребителите трябва да търсят етерични масла от утвърдени производители. Етеричните масла трябва да имат сертификат, че са 100% чисти, без химически примеси или синтетични аромати.

Най-качествените масла обикновено се добиват посредством дестилация или студено пресоване.

Предпазни мерки
Етеричните масла не бива да се приемат вътрешно през устата, ректума или вагината, освен ако това не става под лекарско наблюдение.

етерични масла
Етерични масла – как да ги ползваме правилно?

Не бива да попадат и в очите, но ако това се случи, те трябва незабавно да се изплакнат със студена вода. Етеричните масла трябва да бъдат използвани предпазливо върху наранена или напукана кожа.

Трябва да се избягват маслата от арника, горчив бадем, блатен аир, канела, карамфил, див пелин, градински чай, гаултерия и обикновен пелин.

Освен тях бременните жени трябва да избягват и маслата от босилек, резене, майоран, смирна, риган, звездовиден анасон и естрагон (тарос). Етеричните масла, които не са изследвани и за които няма адекватна информация, не бива да се използват.

Някои етерични масла може да направят кожата светлочувствителна или по-чувствителна към слънчевата светлина и към слънчеви изгаряния.

Етерични масла, които предизвикват светлочувствителност, са маслата от бергамот, портокал, лимон, лайм (зелен лимон), грейпфрут и корен на ангелика (пищялка).

Те трябва да се избягват преди излагане на слънце и преди използване на солариуми.

Хората със заболявания би трябвало да използват етеричните масла предпазливо.

За болните от астма не се препоръчват парни инхалации с етерични масла, а маслата от розмарин, резене и градински чай не бива се използват от хора с епилепсия.

Бременните жени и кърмачките е необходимо да са изключително предпазливи, тъй като тяхната кожа и тяло са силно чувствителни и някои масла може да предизвикат неприятни реакции.

Етеричните масла не бива да се използват през първите три месеца от бременността, а след това може да се прилагат само силно разредени в основни масла, след направен тест.

Жените, преживели спонтанен аборт, изобщо не бива да използват етерични масла по време на бременността. Употребата на повечето етерични масла не се препоръчва на кърмачките.

При децата трябва да се подхожда внимателно. Етеричните масла не се препоръчват на деца под една година и трябва да бъдат силно разредени в основни масла, когато се използват върху детската кожа за масажиране или като лосион.

Много е важно да се съхраняват на недостъпни за децата места. Освен това най-подходящи за съхранение са тъмните стъклени шишенца, за да не допускат достъп на слънчева светлина, която уврежда маслото.

Някои етерични масла могат от своя страна да увредят дървесина, лак, пластмаса и облекло, поради което е тях трябва да се борави внимателно.

Странични ефекти
Най-разпространените етерични масла са безопасни в малки дози и страничните им ефекти като цяло са редки. Сред евентуалните им странични ефекти са обривите, сърбежите и дразненето на кожата.

Алергичните реакции се изразяват в сълзене на очите, кихане и възпаления. Някои етерични масла може да предизвикат гадене, световъртеж и стомашно-чревен дискомфорт, ако се прекали с употребата им или ако човекът е алергичен към тях.

Някои етерични масла, особено извличаните от цитрусови растения, е възможно да предизвикат повишена чувствителност към слънчева светлина и увеличават риска от слънчеви изгаряния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button