здраве

Отървах се от тези 12 неща и вече се чувствам по-добре!

Обикновено стремежът ни да започнем здравословен начин на живот е съпроводен с покупки дрехи за тренировка, постелка за йога, полезни продукти за приготвяне на домашни блюда..

Но за да се превърнете в здрава версия на самите себе си, не е лошо да се отървете от някои вещи и продукти. Така че – пригответе един-два чувала за боклук!

1. Старите пластмасови кутии

Прегледайте „колекцията“ си от пластмасови кутии за съхранение на храни и с чиста съвест изхвърлете онези, които са с маркировка 7 или PC (поликарбонат).

Този тип пластмаси могат да съдържат ВРА (бисфенол А), който се свързва с различни заболявания като диабет, понижаване на имунитета, рак. И въпреки че съвременните производители на пластмасови кутии изключват ВРА от състава им, по-старите пластмасови съдове в дома ви може да съдържат опасната съставка.

2. Антибактериален сапун

Той не е по-ефикасен от обикновения сапун, а всъщност дори може да е по-вреден. Лабораторни изследвания на триклозана – активната съставка на антибактериалните почистващи средства, показват, че той може да променя хормоналния баланс при животните.

Освен това използването на такъв сапун може да предизвика устойчивост на бактериите към антибиотици.

3. Износените маратонки

В повечето случаи маратонките за бягане трябва да се сменят на всеки 350 км – износените спортни обувки престават да защитават стъпалата от допира със земята. А това означава, че мускулите, костите и ставите са в повишен риск от травми. Затова сменяйте маратонките си на половин година или в момента, когато забележите признаци на износване.

4. Изтъркана четка за зъби

Ако си миете зъбите сутрин и вечер, както си трябва, то космите на вашата четка за зъби губят формата си по-бързо, отколкото би ви се искало. Стоматолозите съветват този аксесоар за лична хигиена да се сменя на всеки 3 месеца. Изтърканите четки за зъби много по-трудно отстраняват налепите по зъбите.

5. Дрехите, които не носите

стари дрехи
Изхвърлете всички стари дрехи

Надникнете в гардероба: колко от дрехите си не сте обличали нито веднъж през последната година? Често след отслабване хората си оставят дрехите с по-голям размер – за всеки случай, а пък напълнелите с годините внимателно пазят тесните дънки от студентските години с надеждата някога отново да влязат в тях.

Във всеки от случаите тези дрехи могат да предизвикат тревога и разочарование, пише „Здравен журнал“. А за какво са ви подобни чувства, като започвате нова фаза в живота си?

6. Ненужните вещи

Живеем в материален свят и понякога се оказваме заобиколени от вещи, от които нямаме практическа полза, нито ни доставят някаква радост или удоволствие. Колкото повече вашият дом или работно място се пълнят с ненужни вещи, толкова по-сложно е да се концентрирате върху важните неща.

Смело изхвърляйте всичко, което ви дразни – всякакви предмети, събирани и пазени уж за нещо, пък с години не вършат никаква работа и т.н.

Каквото и да решите да изхвърлите или подарите, вашата цел трябва да е да оставите само нещата, които ви помагат по някакъв начин да постигате целите си и да задоволявате нуждите си.

7. Старата козметика

Течната козметика може да се превърне в развъдник на бактерии. Офталмолозите настоятелно съветват да изхвърляме спиралата за мигли (очната линия и т.н.) 2-3 месеца след отварянето на шишенцето. Защо?

Допирът на четчицата до миглите прехвърля бактерии от тях в шишето и там те започват да се размножават усилено в комфортна, влажна и топла среда.

Подобни са обстоятелствата и с блясъка за устни: всичко, което се докосва до устните и устната ни кухина, събира доста бактерии. И колкото по-дълго те престояват във флакончето с блясък за устни, толкова по-висок е рискът да вкарате инфекцията в дребните пукнатини по кожата си.

Експертите препоръчват това козметично средство да се сменя на всеки 6 месеца и винаги, когато изтича срокът на годност.

8. Замърсени контейнери за контактни лещи

Използването им е основен фактор сред рисковете за заразяване на очите. Не е лошо да се сменят на всеки три месеца, както и да се почистват ежедневно, да се подсушават и да се сменя разтворът.

9. Застоялите в хладилника продукти

Спазвайте простото правило за малотрайните продукти: изяждате ги, изхвърляте ги или ги замразявате.

Защото прекалено дългото застояване на продукти крие опасности – например бактерията листерия, която може да се развие в продукти с изтекъл (примерно преди седмица) срок.

Тя може да доведе до главоболие, болки в мускулите и гърлото, но и по-тежки състояния като сепсис, възпаление на мозъка, аборт и дори смърт.

10. Старите подправки

Ако съхранявате в бурканчетата чубрица, джоджен и всякакви други сухи подправки няколко години подред (понеже са в голямо количество, а вие ги ползвате рядко), те едва ли могат да ви заразят с нещо, но пък и не си струва да ги ползвате, защото няма да ви донесат вкусово удоволствие, а е възможно да ви свие коремът (зависи от подправката и вашата поносимост).

11. Гъбата за съдове

Множество изследвания водят до единодушното заключение, че гъбата за миене на съдове е най-мръсният предмет в средностатистическия дом. И въпреки че някои експерти препоръчват периодично да дезинфекцираме гъбата в микровълновата фурна, е по-добре направо да я сменяте.

Опасните бактерии, особено онези, които попадат върху гъбата например от дъската, на която сте рязали месо, са способни да предизвикат сериозни заболявания. Най-добрият изход от ситуацията е използването на микрофибърна кърпа вместо гъба – кърпата съхне значително по-бързо, пък и можете да я дезинфекцирате чрез изпиране на висок градус в пералнята.

12. Пластмасовите дъски за рязане

Драскотините върху пластмасовите дъски са идеално скривалище за бактериите. Направете си услуга и изхвърлете всички пластмасови дъски, като ги замените с дървени. Естествените смоли, които се съдържат в дървото, притежават антимикробни свойства – затова попадналите в дребните драскотини по дъската бактерии загиват, а не се развиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button