здраве

Направете тези неща и никога няма да страдате от камъни в бъбреците!

Много от бъбречните камъни са толкова малки („пясъци“), че бъбрекът продължава да функционира нормално, а конкрементите никога не причиняват болка.

Те се наричат „скрити камъни“. Бъбречните камъни създават проблеми, когато пречат за нормалното отделяне на урината – могат да възпрепятстват (блокират) изтичането й през уретера.

Бъбрекът не е свикнал да усеща натиск.

Когато натискът от урината, която се връща, нарасне, бъбрекът може да увеличи размера си (хидронефроза), а ако това продължи известно време, може да настъпи увреждане на деликатните бъбречни структури.

Когато камъкът заседне в уретера, урината, която се връща, може да доведе също до разширяването му (хидроуретер).

Тъй като уретерът е мускулна тръба, наличието на камъка води до получаване на спазъм, който е много болезнен.

камъни в бъбреците
Пиенето на твърде малко течности – една от причините за образуването на камъни в бъбреците

Около 10% от хората имат камъни в бъбреците – най-често при мъже от бялата раса на възраст над 30 години, при хора, при които членовете на семейството им са склонни към образуване на бъбречни камъни.

Смята се, че консумирането на твърде много животински протеини и пиенето на твърде малко течности допринася за образуването на камъни в бъбреците.

За откриване на бъбречна блокада може да се направи изследване с ултразвук. Към начините за диагностициране на някои бъбречни камъни се прилага и компютърната томография.

Когато пациентът изхвърля бъбречен камък, урината се прецежда през специален фълтър, за да се улови камъкът, който се изпраща за лабораторен анализ за установяване на неговия химически състав.

Могат да се извършат и други изследвания, за да се установи основното заболяване, довело до образуването на камъка.

Причината за образуването на камъка често се определя след внимателен анализ на химическия състав на урина, събирана в продължение на 24 часа.

Смята се, че камъните ще се изхвърлят по-лесно, ако пациентът пие големи количества вода (2,5-3,5 литра дневно).

Сокът от червена боровинка е традиционно лекарство за лечение и превенция на камъни в бъбреците.

Макар при някои изследвания да е установено, че сокът от червена боровинка има известен ефект върху инфекциите на пикочния тракт, неговата ефикасност при лечението на бъбречни камъни не е доказана.

За да се избегне рискът от бъдещо образуване на камъни и да се улесни резорбцията на съществуващите камъни, би трябвало да се направят промени в хранителния режим.

Магнезият, който отпуска гладките мускули, може да се приема като добавка, която намалява болката и улеснява изхвърлянето на камъните.

За облекчаване на болката може да се използва и кататимно-имагинативна психотерапия.

При големите камъни обикновено се налага конвенционална медицинска интервенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button