празнично

Мраморни яйца за Великден – ето къде ще ви покажат тънкости за боядисването!

В продължение на 2 седмици, започвайки от този понеделник, в цялата страна се вадят купите с боите, восъкът се нажежава, а яйцата къде се варят, къде стават кухи.

Да, познахте, дойде онзи момент, в който Великденските работилници започват да действат на пълни обороти и да радват и малки, и големи, подготвяйки ги за кулминацията – 1 май, Великден.

Повечето работилници, в които се разкриват тайните на красивите яйца могат да бъдат намерени в етнографските и историческите музеи из страната.

Първи още този уикенд ще се разпишат от Регионален етнографски музей – Пловдив. Майсторите на писани яйца Светла Ракшиева, Ярослава Минчева и Георги Куманов ще запознаят всички ентусиасти с декоративни техники на различните народи за изработване на великденски яйца.

Входът за тази смесица от техники и народности е 4 лв., като в цената са включени демонстрации, кухи яйца, боички и декоративни материали.

По същото време в столичния Sofia Ring Mall, освен, че ще се боядисват яйца, ще се месят и козунаци. Събитието ще се води от кулинарната блогърка Люси Евтимова, която, заедно с гостите ще направи зайчета от козуначено тесто и целувки с крем.

Майсторката ще издаде и любимата си много ефектна техника за боядисване на яйца. Великденската фиеста в мола ще се вихри днес и утре от 12 до 16 часа, като всичко е безплатно.

Традиция

мраморни яйца
Прекрасни мраморни яйца

Боядисването в Пазарджик пък започва от понеделник и ще продължи до четвъртък 21 април в къща-музей „Станислав Доспевски“.

Техниката, по която ще се шарят яйцата, тук е пропитото с традиции и история „изписване с пчелен восък“. Работилницата ще се провежда всеки ден от 10 до 12 часа и от 14 до 16 часа. Освен тънкостите на техниката водещите ще разкажат и за историята й и как се е появила у нас.

Организаторите предупреждават, че ако има желаещи групи, то е добре те да направят предварителна заявка. Входът за това занимание е 3 лева на човек, като всички материали са подсигурени от водещите.

Мраморна техника за оцветяване на яйца пък ще използват в Пещера. Там още по-интересното е, че творенето ще бъде изнесено в парка в кв. „Изгрев“. Организаторите ще разкажат къде на друго място може да се приложи мраморната техника освен върху яйцата, пише „Телеграф“.

Яйцата ще се декорират и с пеперуди, цветя и панделки, така че децата и родителите им ще могат да пуснат въображението си, накъдето им хрумне.

Планът е групите да са през половин час, за да може всеки да се наслади на творенето на открито. Така шаренето започва в 11, а последната група ще седне да рисува в 14,30 часа. Цената е 5 лева, като е нужно предварително записване.

Хартия

В неделя пък великденското настроение ще завладее бургаския мол „Плаза“. Там върху яйцата вместо бои ще се полагат приказно красиви салфетки и ще се показва декупажната техника.

Тук също ще се обясни как да се прилагат знанията и за други повърхности освен яйца. Таксата за участие пък е 3 лева. Кулминацията на боядисването на яйца ще е в София, където в продължение на седмица ще се провежда Панаир на занаятите.

Събитието ще събере изявени български майстори от цялата страна, като ще се провежда от 25-и до 29 април пред Музея за история на София. Организаторите обещават да има специална шатра, в която ще се показват стари български техники за боядисване, и всеки ще може да се опита да ги направи.

Дори подканват гостите да си носят яйца от вкъщи. Отделно там ще имат над 10 шатри, в които ще се демонстрират занаяти като кожарство, везане, медникарство, рисуване върху стъкло, грънчарство и др.

https://youtu.be/1cdmrxFFEkQ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button