празнично

Ето какво символизират ястията на великденската трапеза!

В следващите редове ще ви разкрием кои са задължителните елементи на великденската трапеза и какво символизира всеки един от тях.

По стара традиция, вечерта на събота срещу неделя се ходи на църква, като задължително се носят яйца и козунак, които да бъдат осветени.

Всяко семейство има различен списък от ястия, които присъстват на великденската трапеза.

Ще ви разкрием какво е добре да поставите на трапезата си според повелята на традициите, както и какво е добре да не напуска дома ви.

Колкото и невероятно да ви звучи, на великденската трапеза трябва да присъстват хрян и сол. Хрянът е символ на неразривната връзка със семейството, а солта символизира семейното благополучие.

Освен това на трапезата ви винаги трябва да има свещ -тя е символ на топлината и семейния уют.

Разбира се, неизменна част от великденската трапеза е и козунакът. Той е символ на възкресението и на небесното царство.

великденска трапеза
Великденска трапеза

Другият задължителен елемент са обагрените яйца. Заложете основно на червения цвят при багренето им.

Твърдо сварените яйца символизират идването на новия живот. Легендите носят, че традицията на боядисаните яйца има много дълги корени.

Когато Мария-Магдалена отива при владетеля на Тиберий, за да му съобщи вестта за възкресението на Христос, тя му носи в дар яйце.

Владетелят обаче категорично отказва да повярва на думите й. Виждайки яйцето, той заявява, че това е все едно бялото яйце да се превърне в червено.

Според него, както това е невъзможно да се случи, така е невъзможно и човек да се издигне от мъртвите. Легендата носи, че след тези думи на Тиберий яйцето придобива яркочервен цвят.

На трапезата ви трябва да има и млечни продукти. Те са символ на чистотата на Божията отдаденост и любов към човеците.

Месото, което обикновено е агнешко, пък е символ на Исус Христос, който дава живота си в името на безсмъртието на човешката душа.

Тъй като той се смята за жертвено агне, традицията повелява на Великден да се яде агнешко месо.

Запомнете, че нито един от гореизброените свещени продукти не трябва да бъдат изхвърляни на боклука.

Вместо това, храната която ви остане, разпределете на нуждаещи се или пък я дайте на близки и роднини.

Трохите от великденската трапеза също не трябва да бъдат изхвърляни в коша. Съберете ги и ги дайте на птиците, пише zajenata.bg.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button