празнично

Баба Лена разкрива как да сварите яйцата за Великден, за да не се спукат

Трикове, които гарантират цели яйца

Вероятно всяка година домакините отбелязват по колко яйца са се спукали при варенето им за Великден.

Е, има някои хитрости, които гарантират цели яйца. Това означава, че няма да има нито една „жертва“ сред яйцата, които варите за Великден. Звучи невероятно, нали?

Да, наистина съществува начин да сварите яйцата за Великден без да се спукат.

Случаите, в които половината кора яйца са напукани, ще останат в историята. Ще забравите и за гледката, при която яйцата направо са се разтекли.

Задачата определено не е лека, но пък в същото време не е и невъзможна.

Разбира се, нито една домакиня не хвърля напуканите яйца, но пък в същото време никой не иска да се „бие“ с тях на Великден. И това е съвсем разбираемо, при положение че целта е именно вашето яйце да излезе борец.

В следващите редове ще ви споделим няколко хитринки, разкрити от баба Лена, благодарение на които ще можете да сварите яйцата без да се напукат.

Първото от правилата е никога да не слагате яйцата във вряща вода.

Това важи с особена сила в случаите, в които изкарвате яйцата от хладилника. Тогава се получава твърде голяма температурна разлика и е напълно нормално да се напукат.

За да избегнете тази катастрофа по време на варенето, достатъчно е да пробиете съвсем малка дупчица в яйцето. Съветът на баба Лена е това задължително да става от тъпата му страна, а не в острия край. За целта можете да използвате топлийка.

Истината е, че именно това обикновено е краят на яйцето, в който се намира въздушният балон между черупката и вътрешната „кожа“. Пробивайки го от този край, ще намалите значително налягането и шансът да се спука при варенето е много по-малък, почти нищожен.

Препоръчително е да изкарате яйцата от хладилника още от вечерта. На следващия ден те ще са със стайна температура. След това ги сложете в леко топла вода и ги сложете на котлона да заврят.

За да са твърдо сварени, нужно е да ги варите в продължение на 7 минути. Времето се засича след като заврят.

Специалистите посочват, че твърдо сварените яйца траят по-дълго време в сравнение с рохките. Именно поради тази причина е препоръчително да заложите на тях.

След като се сварят, облейте ги със студена вода, но не с ледена, за да не се напукат. По този начин ще си гарантирате много лесно обелване на черупката.

Когато свършите всички тези процедури, преминете към боядисването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button