здраве

Лекари: Когато времето се влоши, внимавайте с тези заболявания!

Дъжд, сняг, леден вятър, зимни бури – всеки от нас усеща влиянието на атмосферните условия, които са нашата естествена среда. Затова и денят ни започва с поглед към небето.

Лекарите най-добре знаят – щом времето стане много студено, мрачно и влажно, оплакванията зачестяват. Обикновено става дума за депресия и респираторни заболявания.

Влажно и хладно време – рай за вирусите

Многобройни видове вируси, сред които риновирусите, отговорни за хремата, и респираторният вирус, предизвикващ бронхиолита при бебетата, се разпространяват по-лесно при влажно време. Грипният вирус пък най-много обича студа.

При ниски температури носната лигавица става чувствителна, имунната система отслабва и сме по-податливи на всякакви микроби. В същото време, когато е студено, предпочитаме да стоим в затворени помещения и проветряваме рядко – по този начин създаваме отлични условия за размножаването на вирусите.

Някои групи хора са особено чувствителни към климата

Най-крехки по отношение на околната среда са малките деца, възрастните хора и тези, които са предразположени към сърдечносъдови и респираторни заболявания.

За да разберете как ви влияят атмосферните условия, можете да си водите дневник в продължение на една календарна година.

време дъжд
Дъждът прочиства атмосферата от замърсители

Отбелязвайте повтарящите се симптоми и детайли за времето в тези дни – влага, дъжд, студ, вятър.

Важен елемент е и мястото, където се намирате в момента, когато усещате неразположение – град, село, планина, гора и т.н.

Анализът на тези данни ще ви даде ясна представа какво време ви разболява според вашето естествено предразположение, за да можете да запазите добрата си форма, като избягвате неблагоприятните за вас условия.

Дъждът може да се отрази добре на здравето

Парадоксално е, но лошото време може да има и добър ефект върху здравето.

То например намалява симптомите на алергичните реакции, тъй като липсата на слънце и влажното време ограничават отделянето на алергени в растителния свят около нас.

В същото време дъждът прочиства атмосферата от замърсители и ги „смъква“ на земята. Хладното дъждовно време е много благоприятно и за добрия сън, отбелязва „Здравен журнал“.

Освен това то ни кара да си стоим вкъщи и през дългите зимни вечери, прекарани в разговори, игри и други интериорни занимания, укрепват семейните връзки, което е благоприятен фактор за психическото здраве.

Мрачните дни засилват депресията

Лошото настроение, което ни обхваща в мрачните зимни дни, не е самовнушение.

То наистина е пряко свързано с недостига на слънчева светлина, който е фактор за нарушеното производство на хормона мелатонин, регулиращ циклите на съня и настроението.

В резултат на това вътрешният биочасовник, „разположен“ в мозъка, престава да работи оптимално.

Това се изразява в умора и раздразнителност, нарушен сън, спад на либидото, усещане за отпадналост и безсилие, загуба на интерес – с други думи налице са най-характерните симптоми на сезонната депресия.

Артроза и метеорологична обстановка – връзката е недоказана

Повечето хора, които страдат от артроза, свидетелстват, че когато времето захладнее и вали дъжд, болките им се засилват. Тези, които живеят в пo-хладни региони, чувстват подобрение, когато прекарват почивните дни на по-топло и сухо време.

Медицински погледнато обаче, няма никакви доказателства за пряка връзка между ревматичните оплаквания и климата. Метеорологичните условия не оказват никакво влияние на нашите барорецептори, разположени в сухожилията и ставите, въпреки че те са извънредно чувствителни към атмосферните промени.

Все повече се налага мнението, че феноменът е от психологическо естество – при лошо време пациентите очакват да почувстват по-силно неразположение, съсредоточават се върху заболелите стави и това в края на краищата води до усещането за болка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button