За нея

Кога и как ще проговори детето – всичко зависи от вас

Някои деца започват да говорят по-късно от други свои връстници, а и казват думите неправилно. Затова често родителите изпадат в паника.

Какво трябва да знаят възрастните за формирането на речта у малките.

1.Започнете „уроците“ веднага след раждането на детето. Постоянно му казвайте нещо мило, ласкаво, защото, ако мълчите, и то ще проговори доста по-късно.

Ако детето не знае наименованията на вещите, то като че ли не ги вижда и светът ще бъде пуст за него.

2. Не забравяйте също така, че детето възприема всичко от родителите си и им подражава.

3. През първата година от живота на малкото трябва много да му разказвате за света, който го заобикаля, за различните предмети, да коментирате неговите и своите действия.

Но правете всичко това нежно и търпеливо, без да бързате: „Я да видим къде отиде топката, Сашенце? Не, това е кубчето и то е жълто.

А топката е червена, Сашенце, вземи топката и хвърли кубчето…“ и т.н.

проговаряне на детето
Започнете „уроците“ веднага след раждането на бебето

Към 11 месеца малкото обикновено започва да изпълнява най-простите ви молби и да произнася около 6-14 думи.

4. На година и половина детето трябва да назовава любимите си играчки и действията с тях.

Разбира се, то може да казва за котката „мяу“, а за кучето – „бау-бау“, но е необходимо да научи от родителите си как точно се наричат тези животни.

Така постепенно истинските названия ще изместят „детинските“.

На същата възраст на детето трябва да престанете да гадаете какво ще каже то. Нека малкото да произнесе цялата фраза и точно да изговори какво му трябва.

Родителите, които се опитват да налучкат желанията на детето, пречат на развитието на речта му.

5. На две годинки то трябва да определя предметите и хората по техните качества: голямо-малко, твърдо-меко, чичото е висок, котенцето е пухкаво, колата се движи и т.н.

В този период добре е да започнете да учите детето да прави обобщения, например: всички по-възрастни жени да нарича „баба“, всички по-млади – „кака“ или „леля“.

6. За уроците по правилен говор могат да ви помогнат играчките, игрите, книжките с картинки.

Още когато малкото е на година и половина, разглеждайте заедно с него някакви картинки, на две годинки го научете да намира в тях познати предмети.

В тази възраст детето трябва да се опита да обяснява какво е нарисувано на картинката. Така ще го подготвите за бъдещото възприемане на книгата.

Двегодишните обичат да слушат, когато им четат. Те вече разбират обикновени сюжети на приказки, радват се и тъгуват заедно с вълка и зайчето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button