За нея

Избери точната пижама за сладък сън – ето как!

Пижамата има значение

Осем часа сън не са достатъчни, за да сте свежи и отпочинали сутрин. Създаването на идеалната среда за пълноценен сън включва светлината, температура и други фактори, които правят разликата между съня и обикновенната почивка. Важен елемент, спомагащ за добрия сън е вашата пижама.

Ще се изненадате колко важно е да подберете правилно пижамата преди да заспите.

Помислете за материите, от които е изработено спалното бельо.

Памук

Памукът е натурална материя от растителен произход – лек и мек на допир. Памукът е дишащ, позволява циркулация на въздуха и не дразни кожата. Памучната пижама не може да предизвика алергични реакции и е изключително подходящата ако кожата ви е чувствеителна и склонна към зачервяване и обриви.

Въпреки това, памукът не е много добра идея ако спите на по-хладно без подходящи завивики. Той не е много ефективен при отделянето на влага и ако изпитвате нощно изпотяване, не е най-добрият избор.

пижама
Изберете точната пижама

По отношение на поддръжката, трябва да се примирите, че памучното спално бельо ще се намачква и ако не внимавате с прането, би могло да се свие и да избледнее.

Сатен

Поради своята гладкост сатенът е често използван за изработката на спално бельо. На практика сатенът е копринена или полукорпинена материя с блестящо покритие. Тази материя е вълшебен терморегулатор – възпира достъпа на някои вредни газове и бактерии до кожата, а същевременно има добра проветривост, като задържа необходимата на кожата влага.

Ето защо истинската коприна е скъпа и изисква скъпа поддръжка.

Перете сатенените пижами ръчно или на деликатна програма, за да запазите материите свежи и здрави.

Изкуствени материи

Напоследък много често дамските пижами са изработени от комбинация от изкуствени материи като вискоза и еластан. Не бързайте да зачерквате „изкуствените материи“. Оказва се, че вискозата например – като изкуствен заместител на памука, е много гладка и мека, пази прохлада, попива много добре и същевременно не спарва. В допълнение към тези преимущества, трябва да споменем, че синтетичните материи са много лесни за поддръжка – издържат дълго във времето и не се свиват.

Когато избирате спално бельо, не забравяйте да проверите и дребните датайли – панделки, копчета, дантелени украси и ластици. Проверете изработени ли са правилно и поставени ли са на подходящо място върху пижамата, за да спите удобно без да ги усещате и без да дразнят кожата ви.

Снимка: pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button