здраве

Какво трябва да ядем, когато пием антибиотик?

Защо е задължително да избягваме определени храни в този период и да наблегнем на други? Ето обяснението на специалистите.

Когато приемаме антибиотик е важно да обърнем по-специално внимание на хранителния режим в този период, за да има максимален ефект от лекарствата, твърдят италиански специалисти.

Според тях това е необходимо, тъй като този тип медикаменти обикновено са насочени срещу определени бактерии, но в същото време унищожават чревната флора.

Именно това е причината хранителният режим в този период да бъде максимално съобразен с по-специфичните нужди и евентуалните нежелани реакции: нарушения в храносмилането, рефлукс, гадене, диария, слабост.

Правилно подбраната храна може не само да спомогне за избягването на тези неприятни странични ефекти, но и да благоприятства и ускори оздравяването.

Не на последно място – така е сигурно, че ще предпазите дебелото черво от раздразнение, което не е никак безобидно, а и по-бързо ще възвърнете енергията си.

Ето какво е препоръчително да хапвате, когато приемате антибиотици,и кое е добре да избягвате.

Кисело мляко

То е лесно смилаемо и има ребалансиращ ефект. Освен това е богато на протеини и калций. Киселото мляко е полезно за стомаха при прием на антибиотик, защото спомага за нормалната работа на стомашно-чревния тракт и поддържа чревната флора в нормални нива.

антибиотик
Какво трябва да ядем, когато пием антибиотик?

А антибиотиците имат лошия „навик“ да разрушават добрите бактерии и така да нарушават гастроинтестиналните функции, което пък от своя страна срива имунитета.

Но! Киселото мляко и изобщо продуктите, съдържащи млечни ферменти, реагират, влизат в контакт и унищожават онези съставки на антибиотика, които всъщност имат задачата да излекуват организма. По този начин те спират неговото действие.

Затова лекарите препоръчват да не се приемат млечни продукти по време на самото лечение с антибиотик, а да започнат да се консумират усилено веднага след изпиването на последното хапче.

Така ще поправят нанесените щети, да укрепят чревната флора и доставят нужния калций и протеини на организма.

Бял ориз с лимон

Сред най-честите нежелани реакции при прием на антибиотици е съпътстващата диария. Този тип разстройство е освен досадно и създава силен дискомфорт, често е и доста болезнено.

То може да се предотврати или ограничи чрез специален хранителен режим.

Една от най-подходящите храни в такава ситуация е класическият варен бял ориз, който обаче е добре да се сервира с част от водата за готвене (в нея се отлага нишесте, което има стягащо действие).

Италианските специалисти препоръчват към ориза да се добави и малко лимонов сок по време на варенето, което допълнително увеличава ефекта. А и лимонът има доказани ползи за здравето, пише сп. „Здравен журнал“.

Но! Ако страдате от висок гликемичен индекс / или имате диабет, то белият (рафиниран) ориз не е препоръчителен, тъй като е от храните с най-висок гликемичен индекс.

Картофи и моркови

Те спадат към групата на т.нар. „буферни“ зеленчуци. Заедно с ориза са в състояние да противодействат на диарията.

Ако към тях добавите и копър, това ще намали болките в стомаха и характерните неприятни спазми. Разбира се, не става дума за пържени картофи. Най-подходящи са варените или задушени на пара зеленчуци.

Вторият вариант е много добър, тъй като максимално запазва полезните минерали и витамини в продуктите.

Картофите и морковите нямат противопоказания и могат да бъдат приемани почти без изключение от всички.

Задължително включете в менюто :

Ябълки и банани – те не само доставят ценни минерали и витамини на организма, но се грижат и за стомашната флора, предпазвайки я от негативното влияние на антибиотиците и съпътстващите странични ефекти.

Един шейк дневно, направен от пасирани 1 ябълка,1 банан и малко вода, ще предпази и благоприятства работата на гастроинтестиналния тракт.

При прием на антибиотици е задължително да бъдат включени и витамини от група В, като част от тях спокойно може да се приемат и под формата на храни, които ги съдържат в най-висока степен (черен дроб, яйца, бобови продукти).

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button