здраве

Какви храни да консумираме при язвен колит?

При язвения колит възпалената област е непрекъсната и се развива само в ректума и дебелото черво.

Състоянието се различава от заболяването на Крон, при което възпалената област е на участъци, които се появяват на множество места в храносмилателната система от устата до ректума.

Колитът се развива най-често преди човек да навърши 30 години, макар че може да се развие и към шейсетгодишна възраст. Хората с европейско родословие и тези от еврейски етнически произход са по-податливи на язвен колит.

Не е възможно пълно излекуване от този колит, макар че лечението поставя симптомите под контрол или води до ремисия (безсимптомно протичане) за продължителни периоди.

Целта на лечението при колита е да се контролират симптомите. Лечението е индивидуално и зависи от тежестта на заболяването, но обикновено са необходими конвенционални фармацевтични средства.

Хранителен режим

Има определени храни, които при много хора влошават симптомите на колита. Страдащите от това заболяване трябва да ги определят и да ги избягват. Общите предложения за промени в хранителния режим, които помагат в много случаи, включват:

Пийте по 8-10 чаши вода или бистри течности всеки ден, за да избегнете дехидратацията (обезводняването). Това е особено важно за хората, чиито изпражнения често са воднисти.

язвен колит
Язвен колит – какво помага?

Избягвайте храни, богати на груби фибри. Ако симптомите са под контрол, може към хранителния режим постепенно да добавите някои от тях.

Експериментирайте, за да разберете дали млечните продукти влошават симптомите; много хора установяват, че млякото и сиренето изострят техните признаци.

Избягвайте кофеина, защото той стимулира храносмилателния тракт.

Избягвайте употребата на алкохол.

Хранителният режим трябва да бъде с ниско съдържание на мазнини.

Хранете се по малко, но по-често.

Добавки
Много хора със средни до тежки симптоми развиват витаминозна и минерална недостатъчност, която трябва да се коригира с добавки и мултивитамини.

Лекарите, практикуващи алтернативна медицина, препоръчват също широк спектър от добавки, които са показали нееднозначни резултати при малки проучвания. Някои от тях са:

Пробиотици.
Пробиотиците са живи организми, обикновено бактерии, които допълват благотворните бактерии, намиращи се обикновено в червата.

Някои проучвания са установили, че един неболестотворен щам на Escherichia coli помага на някои хора с язвен колит да останат в ремисия.

Рибено масло.
Изследванията са установили, че добавките с рибено масло помагат за увеличаване на теглото и намаляват необходимостта от противовъзпалителни лекарства.

Фолиева киселина (витамин В9).
Сулфасалазинът пречи на абсорбирането на фолиева киселина, затова хората, които го употребяват, може да се нуждаят от подобна добавка.

Трябва да се има предвид обаче, че приемането на добавки с фолиева киселина може да затрудни установяването на недостатъчност на витамин В12, затова е възможно пациентите, които приемат фолиева киселина, да се наложи да приемат и витамин В12.

Дехидроепиандростерон
Този естествен стероиден хормон се произвежда в малки количества от организма. Подобрение е забелязано само при приемането на големи дози добавка, с висока вероятност от нежелани странични ефекти.

Желязо.
При хората с голямо количество кръв в екскрементите съществува риск от недостатъчност на желязо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button