здраве

Как се лекува нощната слепота? Кои билки помагат?

Нощната слепота (никталопия или хемералопия) представлява неспособност или намалена способност да се вижда в полумрак или в тъмнина.

Лекува ли се?

Винаги трябва да се гледа сериозно на промените в зрението.

Тъй като нощната слепота може да бъде симптом на сериозно заболяване, преди човек да започне каквото и да е лечение, трябва първо да се консултира с опитен офталмолог.

Алтернативните лекарствени средства могат да бъдат ефикасни за редуциране на никталопията, особено ако тя се дължи на недостиг на витамин А.

Хранителни лекарствени средства и добавки

Тъй като проблемът може да се дължи на недостиг на витамин А, за намаляване на симптомите може да помогне приемането на добавки или на храни, богати на витамин А. Установено е, че той забавя развитието на пигментния ретинит.

При хората витамин А се получава основно при конвертирането на бета-каротина, пигмент, който се съдържа в плодовете и зеленчуците. Хранителни източници на бета-каротин са кайсии, аспержи, броколи, брюкселско зеле, пъпеш, моркови, череши, къдраво зеле, маруля, манго, папая, праскови, тиква, червено зеле, водорасли, спанак, сладки картофи, диня, зимна тиква и сладки тропически картофи.

нощна слепота лечение
Лечение на нощна слепота

Цинкът е необходим за транспортирането на витамин А от черния дроб до ретината, затова приемането на добавки с цинк (до 25 мг дневно) може да помогне за подобряването на нощното зрение. Докозахексаеновата киселина (DHA) помага за повишаване нивата на родопсина и обвива фоторецепторните клетки на ретината.

Докозахексаеновата киселина е продукт от преобразуването на омега-3 мастните киселини, откривани в някои рибни масла.

Препоръчителната дневна доза докозахексаенова киселина (от рибни масла) е 500-1000 мг.

Билкови лекарствени средства

Боровинка

– Сок от синя боровинка

– Глухарче

– Очанка

– Плод от мерджан

– Пасифлора

– Див морков

– Промивка за очи от роза

– Листа от жълт лапад

Терапия с оцветена светлина

Един изследовател е установил, че някои хора имат намалени нива на фототоково предаване (предаване на светлинни сигнали от окото към мозъка), което, наред с други неща, е възможно да се окаже причина за нощна слепота.

Терапията, при която мозъкът се стимулира с помощта на оцветена светлина, може да намали никталопията, причинена от този недостиг на фототок.

При тази терапия пациентите гледат към апарат, който преминава през 11 цветови вълнови сектори. Лечението включва между 25 и 30 сеанса за период от четири до шест седмици.

Алопатично лечение

Нощната слепота, която се дължи на недостиг на витамин А, се лекува с добавки, съдържащи витамин А.

Съществуват устройства за нощно виждане, които събират и увеличават малките количества светлина, за да помогнат на лица с нощна слепота да виждат както и през деня.

Приемането на витамин А под формата на добавки може да забави развитието на пигментния ретинит.

За него, както и за дегенерацията на макулата не съществува лек, но се предлагат различни терапии, в това число лазерна хирургия. Катарактата изисква оперативно лечение.

Витамин А може ефикасно да излекува нощната слепота, ако причина за нея се явява именно недостигът на този витамин.

Превенция

Витамин А може да предотврати нощната слепота и да забави развитието на очни състояния, като например дегенерация на макулата, която причинява нощна слепота.

Носенето на слънчеви очила през деня може да предотврати увреждането на очите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button