здраве

Как да разберем дали имаме камъни в бъбреците?

Урината се образува от бъбреците. Кръвта преминава през бъбреците, а нефроните (специализирани тубули – микроскопични тръбести образувания) в бъбреците позволяват на известно количество течност от кръвта заедно с определени вещества, разтворени в тази течност, да се отделят от тялото като урина.

Понякога наличието на проблем води до повторно втвърдяване на разтворените вещества. След това в урината се образуват мънички кристали, които се съединяват и се получава твърда маса, наречена бъбречен камък.

При здрав възрастен човек диагностицирането на бъбречните камъни най-често се базира на силната, ясно изразена болка. Диагностицирането може да включва лабораторно изследване на проба от урината и рентгеноскопски преглед.

При преминаването на камък изследването на урината обикновено установява кръв. За диагностициране на бъбречни камъни могат да се използват и ред други изследвания.

камъни в бъбреците
При камъни в бъбреците човек изпитва силна болка

Камък в бъбреците може да се открие и с обикновена рентгенова снимка на бъбреците, уретерите и пикочния мехур, но по-надежден начин да се види камъкът е, като се направи серия рентгенови снимки след инжектирането на йоден оцветител във вената.

Тази процедура се нарича венозна пиелография (IVP). Оцветителят „осветява“ при движението си пикочната система. В случай на запушване оцветителят ще бъде спрян от камъка или ще успее да премине покрай него много бавно.

Това изследване вече не се използва често, тъй като съществуват други, не толкова инвазивни (агресивни към тялото) изследвания.

Билковите лекарства, които помагат за разтварянето на малки бъбречни камъни, включват: корен от дъбравник (Eupatorium purpureum), дървовидна хортензия (Hydrangea aborescens) и див морков (Daucus carota).

За увеличаване на количеството урина, което пациентът изхвърля, както и за облекчаване на болката се препоръчва карамбола (Averrhoa carambola).

В традиционната китайска медицина за лечение при камъни в бъбреците се използват билките слез (Semen Abutili seu Malvae), живовляк (Semen plantaginis) и лигодиум (Herba lygodii japonici).

Алопатично лечение

Болката, свързана с бъбречните камъни, е тази, която изпраща повечето пациенти в кабинета за спешна помощ.

Тъй като при изхвърлянето на бъбречен камък тя е много силна, обикновено се налага използването на наркотични болкоуспокоителни лекарства.

Ако пациентът повръща или не е в състояние да пие вода, може да се наложи интравенозно вкарване на течности и лекарства против повръщане.

В много случаи бъбречните камъни се изхвърлят сами, но когато това не се получи, предпочитаният метод за лечение е екстракорпорална литотрипсия с ударни вълни (ESWL).

Ударните вълни се насочват към камъка, енергията от ударната вълна кара камъка да вибрира и го разбива на малки части, които могат да бъдат изхвърлени по-лесно.

Тази процедура по принцип се прави под лека упойка, тъй като ударните вълни причиняват болка.

Ако камъкът е заседнал в уретера, урологът може да вкара устройство в него, което да насочи лазерна или ултразвукова енергия към камъка и да го разруши.

Ако камъкът е голям и ESWL не проработи, той може да бъде изваден чрез минимална оперативна намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button