вкусно

Истинска домашна боза, приготвена по оригинална рецепта

Бозата е питие, което освен, че е много вкусно, е и много полезно, стига да е приготвено по традиционна рецепта.

Необходимте продукти за неголяма порция са:

2,5л. вода

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 и 1/2ч.ч. захар

1/2ч.ч. закваска

В сух тиган препичаме за кратко брашното, като бъркаме добре, за да не загори. Важно е да не го препечем, защото ако това стане, може бозата да не се сгъсти достатъчно.

Препоръчително е брашното да е пълнозърнесто и без добавки и подобрители. Дори и да е много едро, пак ще стане.

Готовият продукт може да се пасира и прецеди, като крайният резултат е доста добър. Става с такова от ръж, пшеница, лимец, просо и т.н.

След като стане леко златисто, го махаме и оставяме да поизстине.

Кипваме 2л. вода и когато заври, махаме от котлона, добавяме на тънка струя, като непрекъснато бъркаме, брашното, което предварително сме разтворили в 500мл. вода.

Ако се наложи, може да пасираме. Сместа ври 10-ина минути и се оставя да се охлади. След като това стане, прибавяме закваската.

Тя може да е домашно приготвена от вода и брашно или малко останала от предния път боза.

На пазара вече има истинска боза, така че най-удобно е да ползваме такава, а занапред да си оставяме по малко от нашата.

След като разбъркаме добре, я сипваме в шишета или буркани и оставяме да престои за известно време.

Ще познаем кога е готова по мириса и леко киселия вкус. Може да отнеме 2-3 дена.

През това време протича ферментация, при която напитката се насича с така полезните за нас млечно-кисели бактерии.

При повечето боза, която се продава в магазина, този процес не настъпва, понеже се ползват всякакви подсладители, а и консерванти. Това се прави за по-голяма трайност.

Така се получава калоричен продукт, който не само че не ни носи нищо полезно, а и най-вероятно може да навреди, ако се консумира често и в по-големи количества, предвид вложените в него вредни съставки.

домашна боза
Рецепта за вкусна и полезна домашна боза

7 коментара

 1. Права сте, грешката е наша – пропуснали сме наистина. Захарта се слага във водата, която ври. (Няма голямо значение кога се добавя захарта – разбира се трябва да е преди да се сложи да ферментира. Захар трябва да има, защото това е храната на бактериите и без нея няма да ферментира.)

 2. Здравейте! Правих веднъж домашна боза но без закваска,стана почти същата като купешката,но го нямаше леко киселикавият вкус. Искам да попитам,тази боза доближава ли се по вкус на купешката! Благодаря предварително!

 3. Не е станала кисела, защото не е протекла млечнокиселата ферментация.Подобно е на това, което става при киселото мляко.Може да експериментираш с количествата на съставките, за да си я направиш по свой вкус.Да е по-гъста или не, да е по-сладка или пък обратното и т.н.Същото се отнася и за вида брашно или пък да не ползваш бтакова, а да свариш например просо, което да пасираш след това.Освен това може да правиш и проби с времето на ферментация.Ако ти харесва да е по-кисела я остави малко повече време, а ако не, я сложи в хладилника в момента, в който видиш, че е започнала да става леко кисела.След няколко опита ще имаш такава боза, която се доближава най-много до това, което ти харесва, а и няма да съдържа боклуците, които има в повечето купешки.Няма да е трудно, след като имаш за орентир първата боза, който направиш.За закваска опитай бозата на Хармоника, а за следващите си остави от твоята.

 4. Най-лесно е с готова хубава боза със захар.Иначе закваската си е реално квас.В доста рецепти се препоръчва брашното да се препече леко, но трябва да се внимава, защото ако се прекали е възможно да не се захване кваса.Може и да не се препича.В тази рецепта е описано как се приготвя той.Към сместа от брашно и вода може да се добави малко захар.

  https://novinibg.net/ot-tetradkata-na-baba-vkusen-hlyab-s-kvas-retzepta-sas-snimki-i-video/

  В момента на приготвянето на бозата закваската трябва да е добре активна и прясна.Да е бълбука леко и да се внимава да не се изпусне.Може да опиташ със следните пропорции и да спазваш нещата от горната рецепта.

  1/2 ч.ч. филтрирана ( да не е бутилирана ) вода.

  1-2 с.л. пълнозърнесто или бяло брашно, но без добавки и подобрители ( може да е съвсем леко препечено ).

  1с.л. захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button