вкусно

Ето защо НЕ трябва да изхвърляте макаронената вода!

Неслучайно топ готвачите я наричат „течното злато“

Топ готвачи разкриха защо не трябва да изливате макаронената вода в мивката.

Любителите на макарони са наясно с факта, че всички рецепти за приготвянето им започват по един и същ начин – варят се в подсолена вода. След това повечето домакини изливат макаронената вода в мивката.

Топ готвачите обаче са категорични, че изхвърлянето на макаронената вода е огромна грешка.
Те наричат тази течност „течно злато“.

Самият шеф Виктор Ангелов твърди, че ако види някой, който да излива макаронената вода в мивката, още на мига ще го изгони от кухнята.

Всеки е наясно с факта, че пастата се прави от брашно. Обикновено тя ври, докато се отдели нишестето от нея. Именно този процес прави макаронената вода мътна и изглеждаща мръсна.

Оказва се обаче, че именно тя е ключова съставка за получаване на идеалния сос за макаронените изделия.

Дори малко количество от нея е достатъчно да емулгира и да уплътни соса. И преди да се зачудите какво е „емулгиране“ и защо трябва да го „причинявате“ на соса, ето и обяснението на топ готвачите:

Емулсификацията е процес, при който две течности, които в противен случай биха се отблъснали, се смесват. В случая става въпрос за масло и вода. По този начин ще избегнете неприятното събиране на червеникава вода по ръба на чинията. Несъмнено така ще създадете по-голяма хармония на ястието.

Може би мнозина си задавате въпроса дали може да се направи разлика между обикновен и емулгиран сос за вашите макаронени изделия, които сте сложили на трапезата. Отговорът е, че небцето на професионалистите ще усети веднага разликата.

Ако направите един бърз тест, те със сигурност ще усетят соса, който е приготвен с макаронена вода. Несъмнено, той ще спечели убедително и ще поведе пред останалите сосове в състезанието.

Топ готвачите разкриват, че „течното злато“ е подходящо за употребата във всеки вид сос, а не само за доматения, който е типичен за пастата.

Те са категорични, че ако използвате макаронена вода, сосът „Алфредо“ ще е по-малко мазен. Що се отнася до пестото пък, именно „течното злато“ е това, което му придава копринената текстура.

Няма никакво съмнение, че макаронената вода не трябва да се изхвърля с лека ръка, а да се използва, категорични са топ готвачите. Дори един от най-известните топ готвачи в световен мащаб – Джейми Оливър, използва „течното злато“ в кухнята си.

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button