вкусно

Как да разберете лесно дали яйцата са пресни?

Този въпрос е актуален през цялата година

Боядисаните яйца са неизменна част от великденската трапеза.

Мнозина от домакините обаче се притесняват, когато купуват яйца. Опасенията им са свързани основно с това дали са пресни. Малцина са тези, които могат да си купят яйцата директно от фермери и да са сигурни, че наистина са пресни.

Обикновено повечето яйца се купуват от магазина, а преобладаващата част от тях са вносни.
Дори и в тези случаи обаче има начин, по който можете да установите дали яйцата, които купувате, са пресни.

Истината е, че този въпрос не е актуален само около наближаващия празник, а и през останалото време на годината, защото яйцата се ползват за много неща в кулинарията.

Поради тази причина ще ви разкрием един малък трик, благодарение на който можете да установите дали си купувате пресни яйца, или са престояли доста дълго време в магазинната мрежа.

Добре е първо да си купите няколко яйца, за да ги пробвате и едва след като се убедите, че са пресни, да се върнете и да си купите нужното количество.

За целта е нужно само да потопите суровото яйце в чаша с вода. В случай че то потъне на дъното, няма никакво място за притеснение, тъй като яйцето е прясно.

Ако яйцата се надигнат леко, но все пак може да се каже, че са на дъното, отново няма повод за притеснение.

Те са на около седмица и това означава, че можете да ги консумирате съвсем спокойно, без какъвто и да било риск.

Не се връщайте да си купите още яйца, ако след като ги сложите в чашата, изплуват на повърхността. Това е сигурен знак, че те не са пресни, затова е по-добре да не рискувате.

Можете съвсем спокойно да се доверите на този тест за проверка на яйцата, тъй като е много надежден. Причината се крие в порестата структура на яйчената черупка, която позволява на въздуха да проникне.

Колкото повече време минава от снасянето на яйцето, съответно толкова повече въздух прониква в него. Именно поради тази причина, ако яйцето е прясно, ще потъне на дъното на чашата с вода като воденичен камък, а ако е старо – ще изплува на повърхността.

От съображения за сигурност е препоръчително суровите яйца да се използват до три седмици от снасянето им.

Обикновено датата на това събитие е изписана на опаковката. И един съвет – не ги съхранявайте в близост до храни със силен аромат, тъй като ще попият от тях.

Снимка: Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button