здраве

Ето я оригиналната рецепта за билково олио (трябва да се пробва)

Олиото може да съхрани типичния аромат и цвят на определени растения в продължение на седмици, стига да му осигурите оптимални условия

Студените екстракти в олио се приготвят много бързо, но издържат само около един месец. След това може да гранясат и тогава стават само за външна употреба (като козметично средство).

Така че за тях важи: не се запасявайте! Приготвяйте само количеството, което ще изразходите през следващите няколко седмици.

Основна рецепта за билково олио

Всички неутрални, студено пресовани видове олио (а подходящи като основа за приготвяне на билково олио, например зехтин, шафранково, слънчогледово, соено, царевично или рапично олио.

Техният вкус може да се моделира чрез добавяне на различни билки. Най-лесният начин е да сложите в олиото няколко капки етерично масло от класически билки. Изпробвайте, докато получите желаната интензивност на вкуса.

Възможни са и комбинации от различни билки, като в тях за дължително трябва да присъстват и няколко скилидки чесън и люти чушлета.

Особено подходящи за целта са следните растения:

Босилек, градинска чубрица, естрагон, кориандър, чесън, лавандула, майорана, риган, магданоз, мента, розмарин, салвия, мащерка

Олио със страшник
Това олио е една здравословна алтернатива на обикновеното олио за овкусяване на салати и може да има благоприятно действие при евентуална склонност към диабет.

босилек
Полезният босилек

Накиснете 3 части страшник и 1 част карамфил в около 1 л студено пресовано шафранково олио и оставете да престои 2 седмици в затворен съд на хладно и тъмно място.

През цялото това време изсушените растения трябва да бъдат покрити с олио, защото в противен случай ще се образува плесен. След това прецедете и съхранявайте в шишета на тъмно.

Олио с левурда (див чесън)
Дивият чесън пречиства кръвта и противодейства на калцирането на артериите.
Нарежете на едро 6-8 глави левурда (през есента) или 3 шепи листа от левурда (през пролетта) и ги залейте с 1 л студено пресован зехтин, слънчогледово или шафранково олио.

Съдът трябва да има широко гърло, а листата, поне в началото, да стигат поне до половината на олиото. Оставете го 4 седмици да престои на тъмно. След това прецедете олиото и го прелейте в тъмни шишета. Нормално е да има леко кисел, напомнящ на чесън вкус.

Това олио може да се използва в продължение на месеци и е особено подходящо за мариноване на месо, защото удължава неговата годност. Ако сте го приготвили през есента от глави на левурда, то чесновият вкус ще бъде по-интензивен.

Билково олио по френска рецепта
Зa лятното меню.

Необходими продукти: 1 връзка прясна мащерка, 1 връзка пресен розмарин, 5 средно големи скилидки чесън, около 500 мл студено пресовано олио.

Сложете билките заедно с обелените и разполовени скилидки чесън в стерилно шише, като преди това сте ги намачкали леко с нож (особено дръжките) – така ще постигнете по-пълноценно освобождаване на ароматите им.

Залейте ги с олиото, докато се покрият напълно. Затворете с капак или коркова запушалка. Оставете да престои 2 седмици на тъмно и хладно място.

Това билково олио може да се запази и по-дълго време (разбира се, не по-дълго от срока на годност на използваното олио).

Но във всички случаи след отварянето го съхранявайте в хладилника. Използвайте го като дресинг за салати, също така е подходящо към козе сирене или в сос за агешко печено или печени зеленчуци.

Олио с горска теменуга
Напълнете рехаво догоре едно шише с цветове от горска теменуга и залейте със студено пресовано олио с неутрален вкус (например слънчогледово олио).

Оставете го да престои на светло място около 1 до 2 седмици, след това прецедете, отстранете цветовете и запазете олиото. Подхожда на сладки ястия, но преди всичко за овкусяване на пресни пролетни салати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button