здраве

Алоето лекува рак? (ВИДЕО)

Използвано от хиляди години, Алое вера се споменава в писмени документи още през 1750 г. пр. н. е.

Предполага се, че растението е започнало да се употребява първоначално в Египет или в Близкия изток.

То е използвано в египетските процедури по балсамиране, като рисунки на Алое вера са открити върху погребални стени в региона.

Легендата разказва, че Алое вера е една от тайните на красотата на царица Клеопатра. Плиний и Диоскорид от Древна Гърция пишат за лечебните ефекти на това растение.

Освен това Александър Велики е казал, че е придобил Мадагаскар, за да може да използва растящото там Алое вера за лечение на раните на войниците си. Растението е служило като средство за лечение в аюрведическата медицина.

Алое вера съдържа множество биологично активни вещества. Слабителни и в по-големи дози очистителни – ефектите на естествения латекс от Алое вера се отнасят към групата на химическите вещества, известни като антрахинони. Сред антрахиноните, съдържащи се в латекса са алоин, барбалоин, алое-емодин и алоектикова киселина.

алое
Алоето се използва от хилядолетия от човечеството

Друг компонент на Алое вера са биологично активните полизахариди, известни като ацетилирана маноза. Те са ефективен имунен стимулант, усилващ защитата на организма срещу вирусите, предизвикващи грип, морбили и в ранните стадии на СПИН.

То е използвано ефективно срещу някои форми на рак при животни, най-вече саркома, и се проучва дали би могло да лекува и рак при хората.

Избирането на ефективни Алое вера продукти може да бъде предизвикателство. Веднъж след като листото е отрязано, ензимите започват да разграждат някои от дълговерижните захари, които правят гела от Алое вера ефективен продукт за лечение, така че е важно растенията да са правилно обработени и стабилизирани.

Потребителите трябва да проучат и изберат уважавани компании, от които да пазаруват алое продукти.

При закупуване на даден продукт за локално приложение, купувачът трябва да се увери, че Алое вера е една от първите съставки, посочени в списъка на съдържанието, за да е сигурен, че не е прекалено разреден, за да бъде ефективен.

Стабилизираните гел продукти в търговската мрежа може да не са толкова ефективни, колкото пресния гел, но се смята, че студената обработка запазва най-добре неговите полезни свойства.

Сокът от Алое вера е най-често предлаганият вариант за вътрешно приложение. Той трябва да съдържа поне 50% Алое вера гел и никакъв естествен латекс, тъй като той има силен слабителен ефект.

Антрахиноните от латексовия слой се разтварят във вода и могат да бъдат отделени по време на обработката.

Във фармацевтичната мрежа са достъпни и капсули и тинктури на гела. Пероралните форми на латексовия екстракт обикновено са капсули, тъй като екстрактът е изключително горчив на вкус.

Алое вера гел обикновено е безопасен за локална употреба, но най-добре е първо да се приложи върху малка площ, за да се тестват възможни алергични реакции. Може да доведе до смъдене и общ дерматит при лица, които са чувствителни към него.

По-голямата част от предупрежденията за странични ефекти върху опаковките се отнасят само за продукти, съдържащи антрахинони като алоинат и барбалоина (както и много други), които се намират в латексовия слой на листото.

Продължителната перорална употреба на продукти, съдържащи Алое Вера естествен латекс, когато се използват едновременно с диуретици или кортикостероиди, може да доведе до загуба на калий.

Заедно със сърдечни гликозиди и антиаритмични лекарства може да повиши риска от токсичност. Може и да намали усвояването на други перорални лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button