любопитно

Един италианец и една венецуелка в София – тяхната вълшебна история

Щастие е чувството, което те хваща и те понася на крилете си още с влизането в уютната италианска сладкарница в сърцето на София и не те пуска, докато не опиташ от всичко. А това е почти невъзможно.

Екипът ни прекрачва прага на Pasticceria Amormio в късен следобед в работен ден. На повечето подобни места витрините са оголени, а нещата вече са позавехнали.

Тук обаче купонът едва започва – чистят се лешници, вадят се тави с целувки и умопомрачително вкусни бадемови сладки. Редят се всякакви неща, а жената на касата притеснено ни казва, че в момента е малко празничко. Цялото помещение ухае на ванилия, прясно изпечено тесто, плодове и ядки.

Вик

От две огромни купи ни гледат примамливо слепени целувки. Еклери, каноли и кроасани пък надничат от няколко подноса зад витрината. Наредените до тях няколко вида тартове, панетон и примамливи бисквити със сладко също ни викат и омайват. Интересният сладкиш, пълен с току-що направен лимонов крем, пък направо си проси да бъде изяден на 2 хапки.

Всеки ценител би бил пред голяма дилема какво точно да си вземе, а тези, които не си падат по сладкото, ще преосмислят позициите си.

В кухнята се труди жена, чиято усмивка и топлина се усеща дори когато е в гръб. Обърне ли се – всичко засиява. Това е Нелида. Тя е венецуелка, която обаче дълго е живяла в Италия заедно със съпруга си Чезаре, който е италианец, и двете им деца.

италиански сладки
Част от вкусните италиански сладки
Цялото семейство са сладкари и през годините са имали пекарни в Италия, Венецуела, Испания, както и в много други държави. Днес обаче са в България и са по-щастливи отвсякога. За тях тя е поредното място, което им дава възможност да се занимават с това, което обичат, и да са удовлетворени от работата си, но същевременно е и специално.

„В България имаме много повече бъдеще, отколкото там, откъдето идваме“, убедени са Нели и Чезаре.

Шега

Начинанието им в България започва като на шега. С техен приятел – Франко, мислели да започнат да обучават българи, за да отворят сладкарница, но след това си казали: „А защо не идем ние там?“.

Така и станало и през април тяхното ново отроче отворило врати. Само за няколко месеца еклерите им станаха по-известни от всяка друга храна в града.

Групите във Фейсбук за препоръчване на заведения и блоговете не спират да разказват за тях и това ги радва много. Те не целят гръмка реклама и дори малко се притесняват от писането в медиите за тях.

„Който е опитал вкуса на сладките, знае какво е и се връща“, убедени са сладкарите. Признават, че в началото нашенците са реагирали малко резервирано, но веднъж след като са опитали, се връщат отново и отново.

Тайна

И ако хората боготворят еклерите им, то самите Нелида и Чезаре най-много обичат да се посвещават на десертите, които втасват бавно, като кроасаните и панетона. Колкото до еклерите, те издават една от тайните на добрия класически десерт: „Най-важно за него е не кремът, а обвивката.

Един еклер не се държи повече от 6 до 8 часа, защото иначе губи качествата си. Всеки ценител ще разбере дали един еклер е пресен или не.“ В това всъщност се крие цялата тайна на успеха на Нелида и Чезаре – винаги всичко е прясно, никога не използват оцветители и консерванти и се стараят да поддържат едно и също качество, въпреки че всеки десерт е ръчно правен.

Още по-хубавото е, че почти нищо не правят класически, по учебник. Повечето им десерти през годините са променяни и подобрявани според изследванията, които са направили сред стари готварски книги и тефтери в Италия и Испания.

Така смятат, че са достигнали до автентичните рецепти на традиционните сладкиши от двете държави. От Южна Америка пък са донесли няколко солени специалитета, които също са задължителни за опитване, пише в. „Телеграф“.

Качество

В България са установили, че има много фирми, които имат качествена продукция, която могат да използват за приготвянето на сладкишите си.

„На фона на това обаче сладкарите ви използват изключително много растителни мазнини и захар. Изключително сладки са всички български десерти“, обясняват чужденците. Най-голямата трудност, която са срещнали у нас пък, със сигурност е езикът.

„По-скоро вие ще се принудите да научите италиански, отколкото ние български. Много е труден!“, смее се Нелида, а Чезаре е абсолютно съгласен с нея. С тях всеки ден се труди и синът им, който също носи семейния бизнес в сърцето си.

„Сладкарството е нашият живот и начин на препитание през последните 35 години“, заключават Нелида и Чезаре с усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button