празнично

Започна Великият пост! Ето как да постите правилно

Великият пост вече е във владението си.

За всички онези, които са решили да постят, този материал ще им е изключително полезен.

В следващите редове ще ви разкрием как да постите правилно по време на Великия пост.

Всеизвестен е фактът, че от днес (19 февруари) е забранена консумацията на всякакъв вид храни от животински произход.

Великият пост се спазва в продължение на 7 седмици преди Великден. Той е най-строгият и продължителен пост през годината.

Великият пост се посвещава на 40-дневния пост на Исус Христос. Това е времето, в което на християните им се дава възможност да очистят душите и телата си и да се покаят. По този начин се подготвят за достойно посрещане на големия християнски празник Великден.

През цялото време на Великия пост само два пъти е позволена консумацията на риба – на Благовещение, в случай че не се пада през Страстната седмица и на Цветница (Връбница).

Велик пост календар
Кога и как се пости?

След Неделя Месопустна трябва да бъде преустановена консумацията на месо, а след Неделя Сиропустна се преустановява приемът на мляко, млечни продукти и риба.

През първата седмица от Великия пост – от първия до шестия ден на седмицата (понеделник – събота включително) се прилага строг пост.

В това време се консумира само храна с растителен произход. Абсолютно забранена е консумацията на олио и вино, освен всичко гореспоменато. В събота на Тодоровден се взема Св. Причастие.

През втората седмица – в дните сряда и петък, се прилага строг пост.

В събота и неделя е позволено на трапезата ви да присъстват олио и вино. На Благовещение можете да хапнете риба.

Третата седмица от Великия пост е наречена Кръстопоклонна. През нея от първия до петия ден на седмицата (понеделник-петък включително) се пази строг пост. През събота и неделя са разрешени олиото и виното, както през предходната седмица.

През четвъртата седмица се повтаря режимът от втората. Това означава, че в сряда и петък се спазва строг пост, а през уикенда е позволена консумацията на олио и вино.

През петата седмица от Великия пост също се повтаря програмата от втората седмица.

Същото важи и за шестата седмица от 4-дневния пост.

В събота обаче, когато православната църква отбелязва Връбница (Цветница), е позволена консумацията на риба, хайвер и други морски безгръбначни животни.

В последната седмица от Великия пост, по-известна като Страстната седмица, от първия до шестия ден на седмицата (понеделник-събота включително) се пази строг пост.

В случай че сте в добро здраве и състоянието ви го позволява, на Разпети петък не бива да консумирате никаква храна, нито пък да пиете вода.

Снимка: рождество-христово.org

https://www.youtube.com/watch?v=eMOVy5AeH0s

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button