любопитно

Как лекува музиката? Вижте доказателства за ефекта от тази терапия!

Музикотерапията е метод, който използва музика, предписана от квалифицирани терапевти. Програмите са предназначени да помогнат на пациентите за преодоляване на физически, емоционални, интелектуални и социални предизвикателства.

Приложенията варират от подобряване на състоянието на възрастните пациенти в старчески домове до намаляването нивото на стреса и болките на жените при раждане.

Музикотерапията се използва на места като училища, рехабилитационни центрове, болници, хосписи, обществени центрове (читалища), а понякога дори и вкъщи.

Мозъчната функция се променя физически в отговор на музиката. Ритъмът може да накара тялото да диша по-бавно и дълбоко, което има успокояващ ефект.

Сърдечната честота и артериалното налягане се адаптират към вида на музиката. Скоростта на сърцето има тенденция да се ускори или забави в зависимост от обема и скоростта на слуховите стимули. По-силните и по-бързите шумове са склонни да повишават сърдечния ритъм и кръвното налягане, а по-бавните, по-деликатните и по-ритмичните (повторителни) тонове произвеждат обратния резултат.

В зависимост от вида и стила на звука музиката може или да изостри психическата активност, или да съдейства за релаксация. Паметта и усвояването на учебен материал (ученето) могат да бъдат засилени и това се използва с добри резултати при деца със затруднения с ученето.

музика
Музиката лекува

Този ефект може да се дължи отчасти на повишената концентрация на много хора, докато слушат музика, вследствие на което има и по-добра производителност. Терминът „Моцарт ефект“ е въведен след проучване, което показва, че колежаните постигат по-добри резултати по математика при слушане на класическа музика.

Възможността на музиката да влияе върху човешките емоции е добре позната и се използва широко в много сфери, например киното и телевизията. Разнообразието от музикални форми и стилове може да се използва за създаване на усещане за спокойствие, напрежение, възбуда или романтика.

Приспивните песни от векове са популярни за успокояване и приспиване на бебетата. Музиката може да се използва за изразяване на емоциите невербално (безсловесно), което може да послужи като ценен терапевтичен инструмент в някои случаи.

Сензорната (сетивната) стимулация и закачливият характер на музиката могат да спомогнат за развитието на способността на детето да изразява емоции, да общува и да развива творческите си движения.

Има и някои доказателства, които показват, че езиковите умения могат да бъдат подобрени чрез стимулирането на двете полукълба на мозъка. Точно както с възрастните, подходящо подбраната музика може да намали стреса, тревожността и болката.

Музикотерапията в болнична среда с пациенти, които се подготвят за операция или се възстановяват постоперативно, е целесъобразна и полезна.

Децата могат също да се опитат да подобрят самочувствието си чрез музикални дейности.

Новородените могат да се насладят на още по-големи ползи от музиката. Недоносените бебета показват по-бързо наддаване на теглото и по-ранно изписване от болницата, отколкото техните връстници, които не са лекувани с музика.

Има и неофициални сведения за подобряване на познавателните функции при недоносените бебета, слушали музика.

Пациенти с мозъчни увреждания от инсулт, мозъчна травма или други неврологични състояния са показали значително подобрение в резултат на терапия с музика. Предполага се, че това се дължи частично на синхронизацията на движенията с ритъма.

Упоритостта води до подобряване на моторните умения и ефективност. Когнитивните процеси и езиковите умения често се повлияват благоприятно от подходяща музикална намеса.

Изследванията са доказали, че жените изискват по-малко фармацевтично облекчаване на болката по време на раждане, ако се възползват от ефекта на музиката. Слушането на любимата музика е най-полезното.

От началото на раждането ритъмът ще насърчава спокойствието. Полезно е майката да се движи, така че бебето да заема правилното родилно положение, а шийката на матката да се разширява.

Наслаждаването на позната и харесвана музика може да насърчи майката да остане активна колкото е възможно по-дълго по време на раждането. Ритмичната слухова стимулация може да предизвика организма да освободи ендорфини, които са естествена форма на облекчаване на болката.

Много жени избират различни стилове музика за всеки етап на раждането, с повече напрежение или по-бързо движещо се парче, което да се чувства като естествен съпровод към по-трудните моменти на раждането. Най-често е предпочитана инструменталната музика.

Музикалната терапия се прилага и при други хирургични процедури. Жените, слушали музика по време на гинекологични операции, спят по-спокойно след процедурата и имат по-малко следоперативни болки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button