празнично

Къде по света Коледата е най-вълшебна?

Вече ясно можем да усетим коледния дух, който ни гъделичка отвътре и няма търпение да залее света около нас.

Лампичките, дръвчетата и коледните песнички вече са си на точното място.

Хубавото в цялата история е, че само на няколко часа път със самолет от нас се крият най-коледните градове в Европа и там лампичките и коледната магия не са просто достатъчно, а са с връх. И точно това им е най-хубавото.

И тъй като животът си струва, ако правим интересни и нови неща, то забравете за малко за Страсбург и Виена и обмислете по-непознати дестинации като Валкенбург, Холандия, например.

Нека сложното име не ви плаши, защото това градче крие под себе си най-стария подземен коледен базар. Да, подземен.

Занаятчийските къщички, греяното вино и сладките с джинджифил са намерили своето място в приказен подземен свят в лабиринт от пещери и причудливи природни скулптури.

В скалните вдлъбнатини дори е запазен параклис от XVIII век. Това със сигурност дава съвсем различен смисъл на думата „коледен базар“.

Коледа
Коледа

Пещерите са място, което само по себе си е достатъчно мистично и вълшебно, а осветени от хиляди лампички и огласени от коледни песни, изпълнени от хора – Коледата се качва едно стъпало нагоре.

Доста нетипична дестинация е и малкото френско градче Колмар. Въпреки че има едва 100 000 жители, то е приютило цели 5 коледни базара в уличките си.

Те отварят за месец и половина вече 17 години и всеки път атмосферата, която се създава, е абсолютно пиршество за духа и тялото.

Целият град свети, като лампичките водят посетителите из красивия лабиринт от коледни къщички и вълшебства, пише в. „Телеграф“.

Човек лесно може да се изгуби из малките калдъръмени улички и старинните къщи, но Коледа е винаги с теб, така че не си напълно изгубен. Даже ти е приятно.

Всеки базар е направен като малко градче в градчето, със своите домакини, посрещани и типични стоки, които се продават. Могат да се срещнат всякакви занаятчии, които споделят уменията си с малки и големи.

Разбира се, има и редица безплатни занимания като дегустация на вино, прожектиране на филмчета за малчуганите, концерти и представления на открито.

Интересен факт е, че царят на немските базари е френското градче Страсбург. Да, немският базар в центъра на родния ви град е хубав, но оригиналът е доста по-хубав. Неслучайно Страсбург носи гордо титлата „Столицата на Коледа“.

Няма къща, която да не е окичена с безброй много светлини и да не носи истински празничен дух, който да накара и най-скептичните да повярват в магията на Коледа.

Из въздуха се носи аромат на греяно вино, канела и сладки с джинджифил, които успяват да създадат уют и в най-мразовития ден.

В Германия пък ни чака приказката на Нюрнберг. Всяка година най-старият немски базар Сhristkindlesmarkt привлича над 200 000 посетители от цял свят и стопля много сърца с колосалната украса и неповторимото си греяно вино.

Грац пък е коледната дестинация на Австрия. Макар и малък, градът е включен в списъка на ЮНЕСКО със Стария си град, тъй като се счита за най-големия средновековен градски център в Европа.

Атмосферата на това място не може да се сравни с никоя друга, просто защото старото винаги говори на един различен, вълнуващ език, който се усеща със сърцето.

Докато окото се възхищава на неповторимата архитектура и добре запазените старинни сгради, то краката автоматично те водят към коледния базар.

Дори тук той работи на пълни обороти и впечатлява с цветове, аромати и традиционни австро-коледни вкусове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button