вкусно

Знаете ли кога точно трябва да пресечете киселото зеле?

Вероятно повечето от вас са наложили киселото зеле и през някой от следващите дни ще е готово за консумация или пък вече е готово.

Когато настъпи този момент обаче, много е важно да знаете кога точно трябва да го пресечете.

За никого не е тайна, че киселото зеле се налага още в края на октомври или в началото на ноември.

Зелките се подреждат в бидон, като преди това старателно се почистват горните листа.

След като се подредят (задължително с кочана нагоре), се заливат със саламура.

За да оцветят зелето и зелевата чорба, някои хора слагат по няколко цветни зелки. Същата работа вършат и 1-2 глави червено цвекло.

За да се забърза процесът на ферментация пък, се добавя кочан царевица.

И като заговорихме за ферментацията, не може да не споменем, че именно тя е един от най-важните моменти в процеса на подготовка на киселото зеле.

кисело зеле пресичане
Процесът трябва да бъде следен

Ако пропуснете момента, в който да я пресечете, може да се наложи да изхвърлите киселото зеле още преди да е дошъл месец март.

В случай че съумеете обаче да направите всяка една процедура правилно и навреме, то можете да се радвате до последно на хрупкаво и вкусно кисело зеле.

Всяка домакиня е наясно, че когато киселото зеле започне да омеква, това означава, че съвсем скоро ще се наложи да го хвърли в коша.

За да не се налага да хвърляте труда и парите си на вятъра, добре е да следите изкъсо процеса на ферментация на киселото зеле.

Този процес, разбира се, се забързва или забавя в зависимост от температурата на околната среда.

Неслучайно се препоръчва бидонът с кисело зеле да се съхранява в хладно помещение.

Стопирането на ферментацията или т.нар. „пресичане“ на киселото зеле трябва да се направи тогава, когато зелето вече е придобило вкуса, който ви допада.

Пресичането може да се извърши по няколко начина.

Единият от тях е чрез добавянето на корени от хрян в бидона. Другият начин пък е като сложите натриев бензоат.

Който и от двата метода да изберете, трябва да сте много внимателни.

Ако решите да използвате за целта корени от хрян, трябва да продължите да следите изкъсо процеса на ферментация, тъй като има вероятност той да не спре.

Това означава, че зелето ще стане негодно за употреба и ще трябва да го хвърлите.

Натриевият бензоат пък трябва да се използва точно по начина, по който е указано на опаковката. В противен случай рискувате да промените вкуса на зелето.

Снимка: gotvach.bg

3 коментара

  1. Да бяхте написали какво количество хрян или натриев бензоат се слага за спиране на ферментацията, би било добре. Освен ако статията не е просто копирана отнякъде…

  2. Вземете прочетете малко точно 5 минути отнема да видите,че бензоата с кисело зеле е мощен канцероген спрете да бъдете малоумници и идиоти,не ви ли стига,че всеки 2ри в тази умираща държавичка има рак

  3. Натриев бензоат не слагам на зелето. Когато го правя измервам водата и като „пресичам“ ферментацията му на литър вода слагам грам лимонена киселина (лимонтозу).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button