За нея

Проблеми в брака? Тези съвети ще ви помогнат!

Не си мислете, че семейният живот на другите е идеален. Всеки брак има добри и лоши дни.

А често проблемите са сходни, така че вижте от какво най-често страда бракът и как да решите неволите.

1. Съпругът ви не оценява какво правите у дома

Обичайно ли е партньорът ви да се прибира у дома и вместо да поздравява с добър вечер и да пита как сте, да хвърля неодобрителен поглед върху неразборията в хола и да казва: „И какво толкова си правила цял ден?!“.

Което, разбира се, предизвиква вашето недоволство, защото той не оценява това, което вършите: чистене, готвене, пазаруване, грижи за децата… Но пък винаги е готов да отправи укор и за най-дребната нередност, която забележи.

РЕШЕНИЕТО: Предвидете удобен час, в който да поговорите с него насаме, пише „Жypнaл“. Преди да изпуснете парата и да разкриете своите чувства, оставете го той да сподели своите. Кажете му, че искате да сте добра майка и съпруга, че искате всички у дома да се чувствате добре и помолете да помислите как двамата заедно можете да направите така, че у дома нещата да вървят по-гладко.

2. Партньорът ви почти не ви помага

проблеми в брака
Проблеми в брака?

Когато става дума за готвене, чистене и грижи по отглеждането на децата, любимият ви ги оставя основно на вас – като „женска работа“.

РЕШЕНИЕТО: Споделете, че имате нужда от помощ за домакинството и попитайте защо той не се включва в къщната работа.

Може да се окаже, че приема тези задължения като ваша територия. А може да се е опитвал да ви помага в миналото, но да се е отказал, защото вместо благодарност, е получил критика.

3. Опитвате се да му вменявате вина

Искате той да се чувства виновен затова, че не помага достатъчно у дома. Вие самите сте фрустрирани от неговото желание да се включва повече в домашните задължения.

РЕШЕНИЕТО: Опитите да го манипулирате обикновено само влошават ситуацията. По-разумно е да не забравяте да му благодарите всеки път, когато го видите, че се е заел с някаква работа по дома. Вместо да му казвате какво да свърши, по-добре му дайте списък със задачи, от които да избере кои да свърши.

4. Той все забравя…

Партньорът ви нищо не помни, все е разсеян и пропуска да свърши каквото е обещал, а и изобщо не забелязва от какво имате нужда вие, децата, дома ви…

А вие, от своя страна, сте уморени от вечното повтаряне на нещата, които да свърши.

РЕШЕНИЕТО: Това, че съпругът ви не забелязва някои неща, които за вас са очевидни, може би изобщо не е нарочно и не означава, че е безотговорен или не се интересува от вас.

Често се случва да имаме разминавания в очакванията си, но вместо да се карате, седнете да поговорите спокойно и да разпределите задачите си.

5. Не се чувствате свързана с партньора си

Често покрай неспирната работа у дома и различните проблеми, партньорите се отдалечават един от друг и спират да обръщат внимание на емоционалните нужди на любимия човек.

РЕШЕНИЕТО: Ако усещате, че не общувате със съпруга си, освен по ежедневни проблеми, свързани с дома и децата, бъдете внимателни, защото това поведение може да разруши брака ви. Започнете да отделяте специално време за укрепване на връзката ви – всеки месец си правете романтична среща някъде извън дома или измислете хоби или спорт, които заедно да посещавате.

6. Усещате, че бракът ви се е провалил

Виждате, че бракът ви вече е сериозно увреден, но не знаете какво можете да сторите, за да потръгнат нещата.

РЕШЕНИЕТО: Ако нещата са сериозни, попитайте съпруга си дали ще се съгласи да посетите терапевт. Ако той откаже, то тогава поне вие се консултирайте със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button