Цветя

Мана по розите – 2 домашни рецепти лекуват този проблем

Мана по розите? Ето как се лекува този проблем!

Тази информация ще е от изключителна полза за всички онези, които имат цветя и градина.

В следващите редове ще ви разкрием какво можете и трябва да направите в градината си през месец юли.

Ще научите още за какво трябва да внимавате, както и как да положите правилна грижа за цветята, които отглеждате.

На всички тези въпроси отговорът е индивидуален в зависимост от това в кой район на страната се намирате… Но все пак има някои общи насоки, които трябва да бъдат спазени.

Предвид множеството дъждове, които се изсипаха напоследък, не е изключена появата на гъбични заболявания по растенията ви в градината.

Обърнете по-сериозно внимание на листата на растенията, които се намират по-близо до почвата. Именно от тях започва гниенето, което може да се окаже много по-опасно, отколкото предполагате. Всички растения са податливи на гниене, но това се случва в различна степен.

мана по розите
Мана по розите

Така например при мушкатото (сакъзче) симптомите, по които можете да познаете, че има проблем, са некроза, пожълтяване и развитие на мицел.

Ако по листата се задържа вода за по-дълго време, то развитието на тези проблеми се ускорява значително.

В случай че забележите нещо такова, е нужно да засушите растението, както и да отстраните листата, които са започнали да пожълтяват.

Другото, за което трябва да внимавате в градината през юли, е белият налеп по листата или т.нар. мана.

В негов плен могат да попаднат не само цветята и храстите, а и дърветата. Най-застрашена от мана е царицата на цветята – розата.

Обикновено маната поразява най-вече листата, но това не означава, че не може да зарази и стеблата, особено по-младите от тях. Това далеч не е единственият проблем, за който трябва да се внимава при розите. Те биват нападани от още доста гъбни патогени, като ръжда, черни листни петна и др.

За да се справите с тях, е нужно да оптимизирате факторите на средата, както и да ги третирате с фунгициди.

Вие сами можете да прецените дали за целта е най-добре да използвате домашни отвари или пък препарати, закупени от агроаптеката.

Най-важното в случая е да излекувате растенията възможно най-бързо и по възможност без много стрес за тях.

Една от най-ефикасните домашни смеси в такъв случай е тази от прясно мляко и вода в съотношение 1:5. Към този разтвор се прибавят и няколко капки йод.

Друг ефикасен домашен фунгицид е содата бикарбонат. Към 4-5 литра вода се добавят 2 с.л. сода бикарбонат и 2 с.л. течен сапун.

Снимка:mosgss.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button