вкусно

Лесен домашен хляб – уникална е тази рецепта (опитайте задължително!)

Любимите ви хора ще останат възхитени от вкуса му!

Ще ви споделим изпитана рецепта за вкусен домашен хляб. Дори няма да ви се наложи да месите дълго.

Напоследък стават все повече семействата, които предпочитат да си приготвят сами насъщния.

Ако обаче сте от хората, които до момента не са пекли домашен хляб, тъй като им се струва твърде сложна процедура, то ви уверяваме, че грешите. Тази рецепта ще ви убеди, че сме прави.

За приготвянето на вкусен домашен хляб се нуждаете от следните продукти:

10 гр. мая
420 мл. вода
530 гр. пшенично брашно
1/2 ч.л. сол

За да приготвите вкусния и ароматен домашен хляб, е необходимо първо да разтворите маята в топла вода (около 37-39 градуса).

домашен хляб
Вкусен домашен хляб

Пресейте брашното в дълбока купа, добавете солта и маята, която предварително разтворихте във водата.

Омесете тесто със средна твърдост. Покрийте купата с фолио – оставете малък отвор, откъдето тестото за вашия домашен хляб да взима въздух. Оставете го да престои на стайна температура за два часа.

За това време тестото трябва да удвои обема си, а повърхността му трябва да е изпълнена с мехурчета. Ако всичко това е налице, значи сте спазили процедурата.

След като изтекат два часа, покрийте купата с капак и приберете тестото за вкусния домашен хляб в хладилника. Нека да престои там една нощ.

На сутринта, след като сте поръсили ръцете си с брашно, вземете една топка от тестото. Поставете я върху лист хартия за печене, която предварително сте поръсили с малко брашно.

Отново оставете тестото да отдъхне – този път за един час, без да го покривате с каквото и да било. Преди да го сложите да се пече, трябва да загреете фурната до 230 градуса.

След това направете три резки върху повърхността на тестото, преместете го заедно с хартията за печене в подходяща тава и го пъхнете във фурната.

Под него задължително трябва да поставите тавичка, в която сте сложили 1.5 литра вода. Тя задължително трябва да е гореща, за да създадете ефект на вана.

Вкусният и ароматен домашен хляб се пече около 45 минути в зависимост от характеристиките на фурната.

След като се изпече, извадете го и го оставете за няколко минути да се охлади.

След това не ви остава нищо друго, освен да се насладите на неповторимия вкус. Със сигурност ще се гордеете с резултата от първия си домашен хляб, тъй като няма начин да сгрешите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button