За нея

Как да отключим потенциала си и да станем по-успешни? (7 съвета от експерти)

Всеки от нас е склонен да мисли за това в кои сфери би искал да се справя по-добре. Но дали осъзнавате кои точно са вашите най-големи заложби? Предлагаме ви няколко идеи как да ги откриете и използвате.

Отдайте се на скритите си амбиции
Всички имаме желания, които ни правят уникални, но много често ги потискаме или не им обръщаме внимание. Това е процес, който се случва още в детството ни, когато усещаме силен натиск от училищната и семейната среда в каква посока да се развиваме.

Но първата стъпка от пътя към удовлетворението от живота е да идентифицираме уникалните си желания и амбиции.

Дори и да сте постигнали много в професионален и личен план, ако живеете не собствения си живот, а чужд – това може да ви прави нещастни. Ето защо ви предлагаме да направите списък на всичките си амбиции и след това да отбележите срещу тях кои присъстват в реалния ви живот и кои съществуват само дълбоко скрити и не се проявяват.

Може би за вас е релаксиращо да наблюдавате птици, но пък не го правите, защото близките ви не харесват това ваше занимание? Или в началното училище сте били добри в балета и много ви се иска пак да танцувате, но смятате, че вече е късно за това. Прегледайте получения списък и вижте коя от потиснатите си някогашни амбиции можете да реализирате сега.

1. Сприятелете се със страховете си

Дали сте много срамежливи, за да се включите в хор, въпреки че обожавате да пеете, или пък ви е много трудно да заявите и отстоявате това, което искате в отношенията с любимия – страховете ви определено са пречка, за да сте щастливи.

Но и да не спирате да опитвате да превъзмогнете притесненията си, е погрешно, защото акцентът в мислите ви ще е върху това какви са пречките пред целите ви, а не какви да са стъпките към тях. Прекаленият фокус върху страховете, им придава допълнителна тежест.

Опитайте следното: когато вътрешният ви глас ви каже, че не можете да се справите с нещо, кажете благодаря за предупреждението, но продължете спокойни напред. Признайте страха си, но не му позволявайте да определя постъпките ви и да ви контролира.

2. Знайте кога да не се отказвате

успешна
Как да станем по-успешни?

Когато нещата не се развиват според вашите планове и очаквания, нормално е да се чувствате изкушени да се откажете. Но постоянството и упоритостта са много ценни качества – казват го едни от най-успелите хора.

Има различни оправдания, с които подкрепяме отказа си: нямаме време в момента, имаме нужда от почивка, може да опитаме друг път и т.н.

Ако сте се запътили към някаква цел, важно е да приемете, че ще има такива моменти, в които ще искате да захвърлите всичко. Добре е да сте подготвени психически за тях, и когато настъпят, да потърсите подкрепа и кураж от близки хора.

Помислете какви други ползи имате от опитите да сбъднете мечтите си, освен крайната сполука? Може би ще добиете нови умения, ще помогнете на някого, ще научите интересни неща и др.

Когато се натъкнете на неуспех или дори провал, припомнете си, че те са неизменна част от пътя към успеха и се опитайте да се поучите от грешките си.

3. Забавете темпото и се вслушайте в интуицията си

В забързаното време, в което живеем, сме склонни да взимаме бързо решения и веднага да предприемаме мерки за осъществяването им. Но за да откриете най-доброто за вас решение, е важно да разчитате на интуицията си, а за да успеете в това, ви трябват време и спокойствие.

Ако трябва да вземете решение по въпрос, за който имате колебания, постарайте се да не бързате, оставете го да „престои“ малко в главата ви, без да разсъждавате активно върху него.

Да „преспите“ над дилемата, е добра отколешна рецепта, защото често се случва, когато се събудите, интуицията ви вече да е готова с нужния ви отговор.

4. Започвайте добре всеки ден

Хубавият сутрешен старт ще ви зареди с достатъчно енергия и настроение, за да сте успешни през целия ден. Ако се измъквате от леглото си припряно и нервно се втурвате в задачите за деня, това определено ще ви лиши от нужния ви за идните часове тонус.

По-добре станете 30 мин по-рано, за предпочитане преди да са се събудили децата и половинката ви, за да имате малко време на спокойствие – използвайте го, за да се разтегнете с упражнения от йога или просто изпийте без напрежение чаша кафе или чай, докато премисляте програмата за деня.

Приготвянето на дрехите, които ще облечете, както и слагането на необходими ви документи в чантата от предишната вечер ще направи сутрините ви по-спокойни и ведри.

5. Станете експерт в нещо
Както полагате усилия да подобрявате професионалните си умения, подобрете и някои, които са ви нужни за живота – например управлението на личните ви финанси, изграждане на качества като емпатия или пък научете чужд език.

Ставайки експерт в нещо, ще изградите по-добро самочувствие, ще станете по-общителни и по-оптимистично настроени. Друг плюс е, че това отнема време и по този начин се учите на търпение.

6. Оценете приятелствата си

Помислете върху качествата на най-близките си приятели. Кой от тях притежава най-много черти и умения, на които вие се възхищавате?

Колкото повече време прекарвате с някого, който притежава качества, които харесвате, толкова по-вероятно е и вие да се сдобиете с тях. Бъдете честни със себе си и за онези приятелства, които не са полезни за вас.

Общувате ли с хора, които ви подценяват, постъпват егоистично или ви карат да се чувствате неудобно? Ако да – може би е време да се дистанцирате, пише „Журнал“. Не е необходимо да се конфронтирате, просто спрете да подхранвате отношенията и те ще приключат от само себе си.

7. Опознайте слабостите си

Няма как да успявате, ако не сте наясно със себе си, включително и с онези черти от характера ви, които никак не са ви любими. Опитайте се да анализирате сам себе си, отговорете си на въпроси от сорта: как реагирате, когато сте под напрежение в работата или сте хванати в километрично задръстване?

А какви сте, когато трябва да говорите пред публика или да спорите с партньора си? Стресиращите ситуации разкриват слабостите ни. Всеки от нас може да е свръхчувствителен, дребнав, нетърпелив или негативен понякога, така че не бъдете свръхкритични към себе си.

Просто е важно да познавате онези черти, които могат да ви подлеят вода, и да имате представа кога е по-добре да положите усилие да мълчите и да слушате или обратното – да говорите повече, ако в това е силата ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button