любопитно

Знаете ли защо този български мост е наречен Дяволски?

Преди няколко месеца в Ардино се похвалиха, че знаменитият Дяволски мост е реставриран.

Местната власт наистина положи големи усилия, за да осигури пари за това и най-сетне туристи и всички, които искат да видят моста и приказната природа около него, могат да използват за целта прясно асфалтиран път.

Той свършва около 2 километра преди самия мост над Арда. Факт е, че истински ремонт на Дяволския мост не е правен, защото такъв не е бил нужен.

Уникалното съоръжение е здраво повече от 500 години след изграждането му. Направени са единствено полезните реставрационни и консервационни дейности, пише в. „Уикенд“.

За издигането на Дяволския мост има предания, но самият той е легенда с изключителната си здравина.

Смята се, че е строен около 1515-1518 година. 5 века нито един зид не е ремонтиран или укрепван въпреки буйните води на Арда. Казват, че това се дължи на обичта и таланта, които са победили дявола. Този дявол се виждал и днес в Арда, ако човек знае под какъв ъгъл да погледне, твърдят някои.

Дяволски мост
Според легендата млад майстор е построил Дяволския мост

Други обаче възразяват, че не дяволът, а светли духове пазят моста. И ако образът на Сатаната се вижда в снимките, правени под ъгъл от 90 градуса, то искрящите пазители са много повече и лесно се забелязват в същите снимки.

Те не са само продукт на въображението, убедени са любители на българската природа.

Образите на 5, а според други на 7, необикновени бели пазачи, лесно се забелязват. Те сякаш са обградили Сатаната и не му позволяват да събори моста. Може би това е истината за здравината на Дяволския мост, а не изпълнението на дяволските претенции, за които разказват преданията.

Някога, много отдавна, изкусни майстори се изредили да строят мост над Арда по пътя между Тракия с Беломорието. Строили те, но мостът падал. Така ден след ден, година след година. Възрастните дюлгери се отказали, всички те вярвали, че трудът им е прокълнат.

Един ден обаче с тази нелека задача се заел млад майстор. Той вградил в основите на моста сянката на своята любима. Тя, естествено, не знаела, но подозирала. Помолила се горещо Бог да я запази жива, защото знаела, че вграждането на сянката й в моста означава край на живота й.

Легендата гласи, че на младия майстор му се явил самият дявол.

Той му обяснил, че ако иска мостът да е здрав дълги години, трябва да изобразява лика на Сатаната. Градежът трябвало да приключи за 40 дни. Условието било хем образът на дявола да се вижда, хем да го няма.

Ако майсторът се провали, дяволът щял да го прибере в ада заедно с любимата му. Сключили облога дявол и майстор.

На 40-ия ден дяволът останал изумен. Всички условия били изпълнени.

Така мостът останал непоклатим за векове с името на Сатаната – Дяволски мост. А младият майстор починал скоро и не успял да разкрие тайния код, с който се вижда лицето на Дявола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button