За нея

Ти си майка на момче? Прочети това!

Първата значима връзка на всеки мъж е с майка му. Има 9 незаменими урока, с които можете да помогнете на вашето момче да се превърне в чудесен мъж.

1. Кажете „не“ на стереотипите

Ако искате да отгледате галантен мъж, с когото да се гордеете, не оправдавайте лошите му постъпки с извинението, че всички мъже правят така.

Може би най-радикалното нещо, което една майка може да стори за сина си, а и за жената, с която някой ден той ще споделя живота си, е да се откаже категорично от идеята да неглижира некрасивото поведение на момчето си под претекста, че и той е като останалите…

Така че, когато детето ви прави някои от тези приети за чисто „мъжки“, но все пак неприятни постъпки, не отминавайте мълчаливо, а изисквайте от него да коригира поведението си.

2. Забравете за „мъжките“ и „женските“ роли

С целия този шум около момичешко и момчешко, мъжко и женско, повикът на индивидуалността може съвсем да бъде заглушен. Вашият син не е просто и само момче. Пък и няма две еднакви момчета. Ако обучението в мъжественост е водещо за вас, има голям риск да пренебрегнете личностния потенциал на вашето дете.

Ако научите сина си да познава себе си и да следва заложбите си, ще му помогнете да израсне интересна и пълноценна личност, която няма да е подвластна на страха да не направи нещо, което се счита за недостатъчно мъжествено.

3. Развивайте емоционалната интелигентност

Жените сме по-добри в сферата на чувствата и усещанията и това се дължи донякъде на факта, че момичетата от малки са учени да разпознават и споделят емоциите си.

За съжаление, подобно обучение обикновено се счита за неадекватно, когато се отглежда бъдещ мъж. Специалистите съветват майките да разговарят със синовете си за чувствата им още от най-ранна възраст. Така момчето ще стане чувствителен мъж.

дете възпитание
Не преставайте да бъдете добър пример

4. Не прекрачвайте границите

В някои семейства майките търсят уважението и одобрението, което не получават от съпрузите си, от своите синове.

Това обаче е много опасно поведение – от една страна, то е несправедливо към детето, защото го натоварва с несвойствени за него задължения, от друга – възпитава у него чувството, че мъжете са нещо повече от жените.

Старайте се да не допускате подобни отношения да възникват между вас и сина ви.

5. Научете го да уважава жените

На пръв поглед звучи старомодно, но уважението към хората, независимо от пола, е важна част от възпитанието.

Не става дума за прекалено задълбочаване в идеята за кавалерство, пише „Журнал“.

По-скоро обръщайте внимание на детайли като това да уважава личното пространство на сестра си, да не подценява опита на баба си.

Това са наглед малки неща, но ще помогнат да приеме идеята за равни позиции на половете.

6. Насърчавайте отношенията баща-син

Качества като борбеност и състезателност може да се появят съвсем естествено като част от индивидуалността на вашето момче и е много важно да оставите съпруга си да напътства детето в тази насока.

Разбира се, всяко новородено се нуждае от майка си, но след преминаването на кърмаческата фаза е добре бащата да бъде включен активно във възпитанието на синовете си. Така че насърчавайте половинката си да прекарва повече време със сина ви, за да се изпълни думата мъжественост с позитивно съдържание.

7. Не толерирайте изявения егоизъм

Според различни изследвания мъжете по-лесно развиват нарцисизъм, високомерие и егоизъм. А липсата на съпричастност към околните със сигурност ще навреди силно на бъдещите връзки на вашето момченце.

Най-добрата превенция на егоизма е да научите сина си да помага на другите хора, като го насърчавате да се включва в различни доброволни акции и като изисквате от него да ви помага в грижите за близките.

8. Развенчайте мита за непобедимост

При раждане на дете сме склонни да моделираме поведението си спрямо него в зависимост от пола му. А това най-често се изразява в клиширано отношение от типа „мъжете никога не плачат“ и т.н.

Психолозите обаче „въстават“ срещу този модел на отношение към мъжката челяд, те призовават да признаваме истината, а именно, че и момчетата изпитват болка и слабост, и съвсем не е грях да плачат.

Карайки ги да прикриват чувствата си, вие не правите децата си по-мъжествени, а просто ги принуждавате да се затварят в себе си, твърдят специалистите.

Ако не научите момчето да познава и признава болката си, ще му попречите да израсне емоционално интелигентен човек, склонен да съчувства на чуждите преживявания.

9. Не преставайте да бъдете добър пример

За порасналите вече момчета, особено за онези, на които им предстои да станат родители, е много важно да имат къде да намерят отговор на всички „как“, които са свързанис ролята им на съпрузи и родители. Ако майката съумее да предаде позитивен градивен пример и в тази насока, синът й по-лесно ще създаде щастливо семейство.

Сн:Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button