любопитно

Първокласникът има нужда от тези неща!

Ето най-важните неща, които трябва да направим, за да помогнем на детето си да се справи с предизвикателството тръгване на училище.

Нагласа
Някои деца очакват училището като нещо прекрасно и са оптимистично настроени, а при други то изглежда като дългогодишно мъчение. Ако случайно детето е добило негативно усещане за училището, помогнете му да се справи със страховете. Поговорете с него – понякога смущението идва от нещо съвсем обикновено и може да бъде туширано с един разговор.

Покажете му свои снимки от училище или тетрадки от първи клас, в които сте правили грешки – понякога децата се страхуват именно от грешките, които могат да направят.

Можете да си направите вкъщи импровизирана класна стая – дайте възможност на детето да влезе в ролята на ученик, а после се сменете – нека то бъде учител и да ви рисува или пише нещо на бяла дъска. Това ще бъде забавна игра, която ще е и репетиция за първите учебни дни.

Подготовката
Не се опитвайте да ангажирате детето с много предварителни знания, за да се представи достойно пред учителката. Това обикновено само натоварва първокласника и той изпада в стрес, защото предварително е преуморен.

Понякога в главите на претоварваните предварително деца се натрупва толкова много некласифицирана информация, че това води до тревожност, неспособност за общуване и дори безсъние. Затова може би именно сега е моментът да прецените правилно какво предстои на детето и да оставите нещата в ръцете на специалистите педагози. В оставащите до първия учебен ден дни можете да оставите детето да играе.

Игралният кът се превръща в работен
Погрижете се стаята на детето да не се променя фрапиращо, защото това може да го стресира. Съчетайте нещата – не махайте всички играчки, а просто подходете по-творчески: нека да има място за всичко – и за игри, и за учене. Важно е бюрото да е с добро осветление – по възможност дневно, но да има и настолна лампа. Столът също трябва да е удобен – не се хвърляйте на нещо твърде претенциозно или огромно.

Ако вече сте купили раница, но сте се спрели на твърде голяма, никога не претоварвайте детето с много учебници – това е излишно, пише сп.“Здравен журнал“. А ако още ви предстои да купувате, то се насочете към по-малка (това ще го ограничава да не я натъпква с излишни неща) и лесна за носене раница, за да не претоварвате гръбнака на детето.

Превенцията
Много е важно детето да тръгне на училище здраво. Е, разбира се, няма как да предвидите дали няма да настине, но можете да направите два важни профилактични прегледа: стоматологичен и очен. Понякога

първокласник
Първокласниците имат нужда от повече помощ и разбиране

минават месеци, преди разсеяността на детето и слабата му успеваемост да се обяснят с нарушено зрение. Затова го проверете предварително, за да не се стресира детето и да не напряга излишно очите си.

А посещението при стоматолог ще ви гарантира, че детето няма да бъде изненадано от зъбобол в най-неочаквания момент – това би му създало допълнително напрежение.

Основните нужди на детето
Да, разбира се, много е важно да осигурите на детето подходящо работно място, тетрадки, раница. Но това съвсем не е всичко, за да може то да се чувства добре физически и психически. Не се подлъгвайте по това, че трябва да заложите на интелектуалната подготовка на детето и да го карате (и предварително, и когато започне училище) да седи по-дълго и често на стола пред бюрото.

Имайте предвид, че то може да остане по-дълго пред бюрото, само ако е изразходвало достатъчно енергия с движение преди това. Нуждата от движение на децата в училищна възраст е толкова естествена, както потребността им от сън и храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button