Home / истории / Снахата не знае елементарни неща… Как да постъпя?

Снахата не знае елементарни неща… Как да постъпя?

Свекърва ми почина преди няколко години и след като я погребахме, си обещах да спазвам правилото: за мъртвите или добро, или нищо.

И още нещо се зарекох – каквато и снаха да ми дойде вкъщи, никога да не ставам като нея.

Но намеренията са едно, нещата от живота – нещо друго.

Единственият ми син Алекси навърши 25 г. и в началото на лятото доведе у дома приятелката си Габи.

Вярна на решението си да не му се бъркам за нищо, приех момичето с отворено сърце и с наполовина затворени очи.

Казах си, че няма да се вторачвам в нея, няма да й търся кусури, няма да я поучавам – всичко това правеше покойната ми свекърва и докара нещата дотам да се намразим.

Не искам да прогоня нито Алекси, нито Габи. Съвсем честно признавам, че ми е приятно да направя кафе и за тях, че знам кой какво обича да закусва и в събота или неделя ги поглезвам, през седмицата няма време за такива „екстри“.

снахата

Какво да правя?

И след това гледам да изчезна – с мъжа си на някой язовир, при приятелка, при майка ми да правим лютеници и туршии, та те да си останат вкъщи сами.

Случи се обаче нещо на пръв поглед смешно, но мен много ме впечатли и реших да го споделя. Една вечер Габи се похвали с нова блузка, която си купила на връщане от работа.

Не била скъпа, а и допълнително й намалили цената, защото едно от копчетата било паднало.

Облече я, завъртя се – наистина беше хубава, а и на нея определено добре й стоеше. Онзи ден – Петковден, тръгнахме заедно на гости и аз я попитах няма ли да си сложи новата блузка… Не излезе с нея, защото… не можела да си зашие копчето.

А така! – изпуснах се, казах го, ама наистина се учудих как едно момиче на 22 г. не е хващало игла, конец и копче.

А утре бебе как ще гледа? Как ще се грижи за дом и семейство, как ще взима важни решения.

И сега не знам как да постъпя – дали без излишни приказки да зашия копчето, дали да й покажа как се прави, или да я оставя – ако иска да си носи блузата, ако не иска, да си я държи без копче в гардероба.

В едно съм сигурна – не ща да съм лоша свекърва, това съм го виждала и не ми харесва.

Роси

loading...

11 comments

 1. Аз бих я попитала дали иска да и покажа как да си зашие копчето.Ако откаже ,ще оставя нещата така.А що се отнася за това как ще гледа дете,той живота учи.Никой не се е родил научен.Важно е само да има желание.

  • Разбира се, че никой не се е родил научен, ще се научи. Първо бих се посмяла с момичето на този момент, както бих постъпила, ако това се случи с дъщеря ми, пък после тя да реши иска ли да се научи или не. Важното е, наистина човек да не става такъв, какъвто не би искал и в хора които са ни причинили неприятни моменти!

 2. пак съм тук

  Аз си отгледах детето без да имам интерес за шиене дори на едно копче,не искам и да се науча дори. Първото, което е много млада се е решила да се жени,но важното е да се обичат двамата пък другите отстрани не са важни.

  Второто което е – това хич, ама хич не е проблем и повод за писане и обжалване в публичното пространство. Намерете общ език, научете какво обича тя и синът ви вече като двойка, помагайте само ако те ви помолят иначе става „бъркане“ и от там и дразгите.

  И още един съвет-което си говорите и каквото става във вашето домакинство да не излиза навън, защото не знаеш кой, какво мисли,какво иска и т.н. Аз съм много против – каквото се споделя в семейството информацията да се изнася навън. Всичко добро и успех.

 3. Госпожо,преди да споделите случката със света,вие не се ли почувствахте крайно обидно ??? Преди да осъдите момичето,което вече е в дома ви,доведено от сина ви и е в ролата на кандидат-снаха или вече снаха,преди да осъдите тоталната задръстеност и глупост на сина си,осъдете себе си!Надсмейте се на себе си!

  Това е най-доброто и най-мъдрото!Защото първо трябва да потърсите грешките в себе си,които неминуемо са качества и ценности на сина ви и затова той си е избрал 22 годишно момиче за спътница в живота да създава с нея дом,семейство,деца ,да гради живота и да го споделя! Ами тя е пълна мърла! Седнете и си поговорете с майка ви,щом още е жива!

  След това си избийте от главата убежденията,че цял живот сте била права и не сте грешили,защото ето дошъл е момента,в който от това по-ясно истината да видите себе си няма как живота и съдбата да ви ги покажат! А най-накрая ,ако искате поговорете със сина си,защото той има най-малката вина,че се е спрял на нея за най-достойна и подходяща за негова избраница в живота!

  Ако още не е съвсем късно не с лошо,а с мъдрост и разум му обяснете каква жена да си избере за в живота,за да е щастлив,уважаван,ценен и любим!Захванете се да се научите на много пропуснати знания,които свекърва Ви ги е виждала,но не са ви били удобни и сте я намразили,а и вие каквото незнаете,няма как да научите сина си или снахата…бъдещите внуци!От всичко това,най-малкто е ,че тя неумее да си заши едно копче на блузката!А само Господ знае каква съдба ги чака,с какви изпитания!Само истинската любов издържа в живота на всякакви изпитания!

  • НЕ Е БЕДА .ЧЕ МОМИЧЕТО НЕ МОЖЕ ДА ДЪРЖИ ИГЛА,МОЖЕ БИ ПРИТЕЖАВА ДРУГИ ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА,ОТКРИЙТЕ ГИ И СЕ КОНЦЕНТРИРАЙТЕ ВЪРХУ ТЯХ,ЗАБРАВЕТЕ ЗА БЛУЗКАТА И КОПЧЕТО!

 4. Г-жо, много добре сте направили, споделяйки тази елементарна на пръв поглед „случка“. Младите момичета нямат понятие за съвместен живот, не знаят какви отговорности ги чакат и съответно им се налага да откриват топлата вода, а главите им са пълни с его и Фейсбук.

  Това показва, че в къщи никой не се е опитал да ги научи на нещо, т.е. липсват им елементарни умения, които се усвояват у дома. Вашето сърце ще ви подскаже какво да правите, но най-добре се срещнете с нейната майка на кафе или на обяд и обсъдете директно какво наблюдавате.

  По този начин две майки ще се опитат на помогнат на младо семейство (ако имат намерение да се женят, разбира се). Животът е пълен със странни примери, госпожо!

  • Ако майката на момичето е още по-зле с шивашките и готварските умения – какво ще стане тогава? Ще ви кажа скандал с бързи обиди! Ако иска да се разбира с младото семейство то трябва да намери общ език с тях, не с родителите на момичето!

 5. Здравеѝте. Тези елементарни или както Вие смятате „смешни“ случки ще Ви съпътстват постоянно. Живяла съм 8 години при свекърва, имам и снаха.Така,че единственият начин да си останете в добри отношения е всяко семейство да си живее в своя дом – както си иска и може.

 6. Павлина Николова

  Мога да шия копчета. Даже ляв мигач съм слагала отдясно на автомобила, като съм го прикрепяла със свински опашки. Обаче статията е ужасно плоска!

 7. Шиенето на копчета няма нищо общо с гледането на деца…..

 8. Разбира се,че ще и зашиеш копчето
  По простата причина,че ако беше синът ти на нийното място изобщо нямаше да правиш този коментар
  Прикрита зад фалшивата си обич,пак доказа свекърската си злоба

Оставете коментар

Вашият адрес на електронната поща няма да бъде публикуван. Попълнете задължителните полета отбелязани със звезда *

*