истории

Снахата не знае елементарни неща… Как да постъпя?

Свекърва ми почина преди няколко години и след като я погребахме, си обещах да спазвам правилото: за мъртвите или добро, или нищо.

И още нещо се зарекох – каквато и снаха да ми дойде вкъщи, никога да не ставам като нея.

Но намеренията са едно, нещата от живота – нещо друго.

Единственият ми син Алекси навърши 25 г. и в началото на лятото доведе у дома приятелката си Габи.

Вярна на решението си да не му се бъркам за нищо, приех момичето с отворено сърце и с наполовина затворени очи.

Казах си, че няма да се вторачвам в нея, няма да й търся кусури, няма да я поучавам – всичко това правеше покойната ми свекърва и докара нещата дотам да се намразим.

Не искам да прогоня нито Алекси, нито Габи. Съвсем честно признавам, че ми е приятно да направя кафе и за тях, че знам кой какво обича да закусва и в събота или неделя ги поглезвам, през седмицата няма време за такива „екстри“.

снахата
Какво да правя?

И след това гледам да изчезна – с мъжа си на някой язовир, при приятелка, при майка ми да правим лютеници и туршии, та те да си останат вкъщи сами.

Случи се обаче нещо на пръв поглед смешно, но мен много ме впечатли и реших да го споделя. Една вечер Габи се похвали с нова блузка, която си купила на връщане от работа.

Не била скъпа, а и допълнително й намалили цената, защото едно от копчетата било паднало.

Облече я, завъртя се – наистина беше хубава, а и на нея определено добре й стоеше. Онзи ден – Петковден, тръгнахме заедно на гости и аз я попитах няма ли да си сложи новата блузка… Не излезе с нея, защото… не можела да си зашие копчето.

А така! – изпуснах се, казах го, ама наистина се учудих как едно момиче на 22 г. не е хващало игла, конец и копче.

А утре бебе как ще гледа? Как ще се грижи за дом и семейство, как ще взима важни решения.

И сега не знам как да постъпя – дали без излишни приказки да зашия копчето, дали да й покажа как се прави, или да я оставя – ако иска да си носи блузата, ако не иска, да си я държи без копче в гардероба.

В едно съм сигурна – не ща да съм лоша свекърва, това съм го виждала и не ми харесва.

Роси

17 коментара

 1. Аз бих я попитала дали иска да и покажа как да си зашие копчето.Ако откаже ,ще оставя нещата така.А що се отнася за това как ще гледа дете,той живота учи.Никой не се е родил научен.Важно е само да има желание.

  1. Разбира се, че никой не се е родил научен, ще се научи. Първо бих се посмяла с момичето на този момент, както бих постъпила, ако това се случи с дъщеря ми, пък после тя да реши иска ли да се научи или не. Важното е, наистина човек да не става такъв, какъвто не би искал и в хора които са ни причинили неприятни моменти!

 2. Аз си отгледах детето без да имам интерес за шиене дори на едно копче,не искам и да се науча дори. Първото, което е много млада се е решила да се жени,но важното е да се обичат двамата пък другите отстрани не са важни.

  Второто което е – това хич, ама хич не е проблем и повод за писане и обжалване в публичното пространство. Намерете общ език, научете какво обича тя и синът ви вече като двойка, помагайте само ако те ви помолят иначе става „бъркане“ и от там и дразгите.

  И още един съвет-което си говорите и каквото става във вашето домакинство да не излиза навън, защото не знаеш кой, какво мисли,какво иска и т.н. Аз съм много против – каквото се споделя в семейството информацията да се изнася навън. Всичко добро и успех.

 3. Госпожо,преди да споделите случката със света,вие не се ли почувствахте крайно обидно ??? Преди да осъдите момичето,което вече е в дома ви,доведено от сина ви и е в ролата на кандидат-снаха или вече снаха,преди да осъдите тоталната задръстеност и глупост на сина си,осъдете себе си!Надсмейте се на себе си!

  Това е най-доброто и най-мъдрото!Защото първо трябва да потърсите грешките в себе си,които неминуемо са качества и ценности на сина ви и затова той си е избрал 22 годишно момиче за спътница в живота да създава с нея дом,семейство,деца ,да гради живота и да го споделя! Ами тя е пълна мърла! Седнете и си поговорете с майка ви,щом още е жива!

  След това си избийте от главата убежденията,че цял живот сте била права и не сте грешили,защото ето дошъл е момента,в който от това по-ясно истината да видите себе си няма как живота и съдбата да ви ги покажат! А най-накрая ,ако искате поговорете със сина си,защото той има най-малката вина,че се е спрял на нея за най-достойна и подходяща за негова избраница в живота!

  Ако още не е съвсем късно не с лошо,а с мъдрост и разум му обяснете каква жена да си избере за в живота,за да е щастлив,уважаван,ценен и любим!Захванете се да се научите на много пропуснати знания,които свекърва Ви ги е виждала,но не са ви били удобни и сте я намразили,а и вие каквото незнаете,няма как да научите сина си или снахата…бъдещите внуци!От всичко това,най-малкто е ,че тя неумее да си заши едно копче на блузката!А само Господ знае каква съдба ги чака,с какви изпитания!Само истинската любов издържа в живота на всякакви изпитания!

  1. НЕ Е БЕДА .ЧЕ МОМИЧЕТО НЕ МОЖЕ ДА ДЪРЖИ ИГЛА,МОЖЕ БИ ПРИТЕЖАВА ДРУГИ ПОЛОЖИТЕЛНИ КАЧЕСТВА,ОТКРИЙТЕ ГИ И СЕ КОНЦЕНТРИРАЙТЕ ВЪРХУ ТЯХ,ЗАБРАВЕТЕ ЗА БЛУЗКАТА И КОПЧЕТО!

 4. Г-жо, много добре сте направили, споделяйки тази елементарна на пръв поглед „случка“. Младите момичета нямат понятие за съвместен живот, не знаят какви отговорности ги чакат и съответно им се налага да откриват топлата вода, а главите им са пълни с его и Фейсбук.

  Това показва, че в къщи никой не се е опитал да ги научи на нещо, т.е. липсват им елементарни умения, които се усвояват у дома. Вашето сърце ще ви подскаже какво да правите, но най-добре се срещнете с нейната майка на кафе или на обяд и обсъдете директно какво наблюдавате.

  По този начин две майки ще се опитат на помогнат на младо семейство (ако имат намерение да се женят, разбира се). Животът е пълен със странни примери, госпожо!

  1. Ако майката на момичето е още по-зле с шивашките и готварските умения – какво ще стане тогава? Ще ви кажа скандал с бързи обиди! Ако иска да се разбира с младото семейство то трябва да намери общ език с тях, не с родителите на момичето!

   1. Да,много сте права,не прави това за което не ге питат и молят.Остави младите да си живеят,ако т ябва да пита,ще пита майка и,свекървата винаги е виновна и по-добре по -далеч.

 5. Здравеѝте. Тези елементарни или както Вие смятате „смешни“ случки ще Ви съпътстват постоянно. Живяла съм 8 години при свекърва, имам и снаха.Така,че единственият начин да си останете в добри отношения е всяко семейство да си живее в своя дом – както си иска и може.

 6. Мога да шия копчета. Даже ляв мигач съм слагала отдясно на автомобила, като съм го прикрепяла със свински опашки. Обаче статията е ужасно плоска!

 7. Разбира се,че ще и зашиеш копчето
  По простата причина,че ако беше синът ти на нийното място изобщо нямаше да правиш този коментар
  Прикрита зад фалшивата си обич,пак доказа свекърската си злоба

 8. Станете приятел с нея! Под формата на шега и покажете как се зашива копче или просто споделете с нея това,което споделяте с нас! Обяснете и ,че искате да постъпите правилно и се опитайте да я спечелите на ваша страна!

 9. Имах подобно чудо. За да и зашият копчето ходеше на шивачка и даваше 2 лв. Чакаше аз да готвя и да и пера гащите. Можеше само да прави кекс и беше първа на масата като си сипваше първа и всичкито месо после се хилеше и подиграваше като казваше на сина ти какво бе ще преядеш много си си сипал. Ровеше си в чинията и казваше не мога да го изям да го дам ли на кучето….

  КАТО МИ КИПНА И КАЗАХ от утре ще си готвиш и тя реши въпроса като каза излизаме на квартира. Добре казах и така. Апартамента стои празен ние и така сме на вилата а тя седя 1 г и реши да се връща. Не казвам моето момиче които е излязал от къщи с деснния крак не се връща. Ами тогава тя реши че ще избяга при друг и сега гори друга като мен а синът ми си намери свястно момиче. Те такава кандидат снаха имах. 🙂

 10. Какво може да прави вашият син.Може ли една изгоряла крушка да смени,или контакт да поправи.Или да изхвърли боклука.Дори най елементарното ,да пусне прахосмукачка или да зареди пералнята и да я пусне да пере.Защото ще дойде ден когато маминка може да не може и той ще затъне в боклук.Защото до тук говорите какво не може кандидат снахата.

 11. Не е виновно момичето. Майката първо е родила един син (само по себе си рисково да си остане мамин). Второ, не го е научила да НЕ води момиче у тях, а да построи дом и там да си води която си хареса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button