За нея

Как да превърнем недостатъците на мъжа си в предимства?

Любимият ви все мълчи, не ви слуша какво му говорите, не разбира намеците ви, не прави никакви романтични жестове… Звучи, сякаш има само недостатъци. Вместо да го сменяте, вижте как да превърнете минусите му в плюсове.

Семейните психолози предлагат два подхода. Първият е да не се опитвате да променяте поведението на мъжа до вас, а да промените отношението си към неговите недостатъци.

Например не е разхвърлян, а е артистична личност и живее в творчески безпорядък, не е алчен за пари, а мисли за финансовата ви стабилност.

Вторият метод е да не си слагате розовите очила, а да видите реално откъде идва този или онзи лош навик и не само да го изкорените, но да го превърнете в положителна черта.

Той все мълчи. Прибирате се от работа и ви се иска да споделите как е минал денят ви. Но диалог не се получава. Половинката ви си мълчи, най-много да кимне с глава, без да отлепя поглед от телевизора, компютъра или вестника си.

Става ви обидно, толкова е равнодушен.

Защо? Мъжете произнасят средно 5000 думи на ден, а жените – 15 000, така че поведението му е съвсем нормално.

За разлика от жените, които се разтоварват от напрежението чрез споделяне, мъжете се борят с информационното претоварване с „изключване“. Вместо да преповтарят какво им се е случило, те се разсейват със спортни програми или компютърни игри например.

Какво да направите? Повярвайте, че мъжът ви ви обича без думи и не настоявайте за вниманието му още от вратата. Обадете се на приятелка, разкажете й какво ви вълнува в момента. Той няма да се разсърди за дългия разговор по телефона, дори ще е благодарен.

романтика
Не всички мъже са романтични – приемете този факт

След това, когато сте си отдъхнали (вие сте се наговорили, той си е изгледал мача), направете нещо заедно – вечерята, план за уикенда, игра на монополи с децата.

Не е романтичен. Приятелка ви разказва как мъжът й я посрещнал след работа с вечеря на свещи, вана с ароматни соли и легло, покрито с рози. Завиждате й и се тръшкате, че на вашия няма да му мине и през ума подобна изненада. Дали не е пълен егоист и затова не ви радва с нежни жестове, за които копнеете?

Защо? Защото всеки медал си има две страни. Помислете си какво работи мъжът на приятелката ви, че има време да организира интимни вечери. Бизнесмен? Печели добре?

А, не, художник на свободна практика, който твори само когато го посети музата, дори не обича да продава „рожбите“ си.

Тя изкарва парите, а той се прави на кавалер. Е, вашият мъж не е романтичен, но е работлив, на отговорен пост, обезпечава материално семейството.

Какво да направите? Първо решете какво искате от мъжа си – серенада под прозореца или стабилност за бъдещето. Кое цените повече – романтиката и артистичността или трудолюбието и отговорността.

Вероятно като всяка здравомислеща жена ще се сетите, че любовта излита през прозореца, когато безпаричието влезе през вратата.

Втората крачка е да заместите мъжа си в организирането на романтични изживявания. Каква е разликата кой от вас е измислил и осъществил интимната идея, щом е доставила удоволствие на двама ви.

Не разбира от намеци. Три пъти сте минавали заедно (умишлено) покрай онази витрина със страхотна червена рокля и сте възклицавали колко ви харесва, просто мечта, а и ще ви отива. Идва рожденият ви ден, отваряте подаръка от мъжа си и получавате кафеникава пола като за баба ви или още по-зле – тенджери. Що за дебелокожо животно трябва да е, че да не схване намека ви!

Защо? Яснотата и логиката са водещи при мъжете. Те трудно различават полутоновете в общуването, не умеят да четат подтекста, няма „думам ти дъще, сещай се снахо“.

Вие сте се възхищавали от онази рокля, но не сте казали директно, че трябва да я имате, отбелязва „Журнал“. Как да се сети – та по същия начин сте се прехласвали по шарения папагал в зоомагазина, но това не означава, че сте искали да ви го купи, нали.

Какво да направите? Следвайте неговата логика. Сигурно сте споменали, че трябва да си купите нови тенджери или тъмна пола вместо непрактичната бяла, която имате, и той е изпълнил задачата. Достатъчно е да му кажете какво точно искате и го получавате.

Никога не ме слуша какво му говоря. Преди минути сте му предложили утре сутрин да напазарувате двамата с колата, а сега обещава по същото време да закара нещо на приятеля си. Вдигате скандал, но той невъзмутимо твърди, че не сте се договаряли за супермаркета. Толкова е нагъл!

Защо? Отново причината е в различния начин на възприятие. Жените предлагат нещо, питат „Добре? ОК?“, готови са на компромис. За мъжете това не е окончателно решение, дори да са кимнали в съгласие, приели са идеята, но не са се договорили конкретно, ако не са я потвърдили гласно.

Какво да направите? Разберете, че той не ви игнорира, просто не сте заявили ясно програмата.

Формулирайте и изказвайте намеренията си уверено, без въпросителна интонация. Кажете „Утре сутринта в десет часа ще отидем до супермаркета с колата.“ Ако не ви отговори, застраховайте се с „Чу ли ме?“, но без обвинителен тон. Мъжът ви няма да се разсърди, напротив – той обича точната насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button