За нея

Дами, забравете за тези 7 поуки от приказките (правят ви нещастни!)

Красивите истории винаги имат щастлив край. В тях героите са основно две категории: много добри и много лоши. Дали е така в реалността? Ето как италиански, френски и британски психолози развенчават някои от вълшебните митове.

1. Пробуждането зависи от мъжете

Принцът целува нежно устните на спящата красавица, след която тя отваря очи. Тази целувка символизира също така съюза между мъжа и жената, внушавайки ни идеята за пробуждането от дълбокия сън, в който сме попаднали.

Френски психолози обаче твърдят, това е доста опасно изпадане в безтегловност, в което докато чакаме чудодейната намеса някой красив представител от другия пол, може просто да проспим живота си.

2. Принцът на бял кон

Той е еманация на спасението, а не просто красив мъж на бял кон. Принцът е онзи жадуван идеал, който някои жени цял живот чакат, но така и не откриват. А може би не го откриват, именно защото са натоварили мечтания образ с твърде много добродетели и нито една лоша черта. Но както знаем, в реалния живот такива хора няма.

Според италиански психолози всеки човек е създател на своя живот и съответно само и единствено той е отговорен за онова, което се случва в него. Животът в очакване на принца на бял кон е нищо повече от бягство от реалността, отбелязва „Журнал“.

Да се вярва в неговото съществуване в детството е напълно в реда на нещата. Но не и в зряла възраст. Ако отворим очи, нищо чудно да открием въпросния принц в човек, когото познаваме отдавна, но сме подминавали досега като недостоен.

3. Любовта към звяра

приказка
Животът в очакване на принца на бял кон е бягство от реалността

В романтичната приказка „Красавицата и звяра“, Бел се влюбва истински в едно… да си го кажем направо – чудовище. И то безусловно, независимо че звярът се държи властно. Едва по-късно разбираме, че той всъщност има добро сърце.

В началото външността изцяло се покрива с поведението му. Сигурни ли сте, че ако живеете с доминиращ и контролиращ всяка ваша дума и жест мъж, ще успеете да чакате години наред за онази мистична трансформация като във финала на приказката?

А и никой в реалния живот не обещава, че чудовището до вас, което нищо чудно да ви посяга понякога, на финала ще се превърне в красив принц.

4. Мир и разбирателство

В много приказки любовта е обречена на несгоди. Двамата млади преминават през изпитания, животът им е низ от възходи и падения, но те въпреки всичко продължават да се обичат и да живеят спокойно, в мир и разбирателство. Мислите ли?

В приказките нищо не се казва за ежедневните битовизми, които понякога сериозно опъват нервите и на двамата. Има много двойки, които въпреки трудностите се справят. Но чак пък да не си повишават тон или да не спорят за нещо…?

Нека погледнем реално на нещата, съветват британски психолози – във всяко семейство се случва да се разменят малко по-остри реплики, което обаче не означава, че става дума за разрив или че двамата не си пасват. Просто понякога в спора се решават проблемите.

5. Злата мащеха

Тя е изначално лоша и проклета. От нея няма как да очакваме нещо добро. Дори е способна да изгони заварените си невръстни дечица сами в гората, за да се отърве от тях. Нали не вярвате, че има чак толкова зли хора? Със сигурност между мащехата и децата ще има търкания, тъй като за тях тя е жената, заела мястото на майка им, обясняват френските психолози.

Понякога тези търкания остават завинаги. Но животът познава и много случаи, в които мащехата и децата намират път един към друг и имат прекрасни взаимоотношения. Но да обрича на смърт децата? Не! Мащехата все пак не е сериен убиец, колкото и загрижени роднини да ви убеждават в това.

6. Всичко в името на любовта

Малката русалка е готова да сключи сделка и с „дявола“ (в случая – с морската вещица), само и само да бъде до своя любим, дори това да застрашава живота й. Дали в живота любовта изисква толкова голяма жертва?

За да има разбирателство, е нужно и двете страни да правят някакви компромиси. Но всяко нещо има граници, предупреждават италианските психолози, които не бива да бъдат прекрачвани.

7. Изолация от света

Красивата Елза е била крита дълго време от своите родители от страх да не й се случи нещо лошо. Замръзналото кралство е алегория, която наистина може да ви се случи. Да се живее в изолация, е не само неприятно, но и нездравословно, казват италианските специалисти.

Така че не се доверявайте напълно на хората, които опитват да направят това с вас, маскирайки постепенното ви отдалечаване от близките, под формата на загриженост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button