новини

Защо млад юрист от Велико Търново стана коминочистач?

Млад мъж с диплома на юрист от Велико Търново е намерил твърде странно и необичайно призвание в живота си.

Вместо да прекарва времето си в съдебната зала или в разследване на сложни и заплетени за разрешаване криминални престъпления, Делян Ангелов е избрал професията на коминочистача.

27-годишният мъж разказва, че работи още отпреди да завърши училище.

Работил е като общ работник по складове, хамалин, барман, карал е трактори и е гресирал комбайни.

„Още от детските години всичко ми е много интересно. Тогава постоянно сглобявах и разглобявах разни неща“, споделя мъжът.

След завършване на средното образование Делян записва да учи право и го завършва, но така и не става следовател, прокурор или адвокат.

Просто защото не си представя как би могъл да издържи и половин час, затворен в офис или в съдебната зала в четене на пледоарии.

А коминочистач става съвсем случайно. Един ден в сайт за обяви прочел, че жена търси човек, който да й почисти комините на жилището.

Без да се замисли, Делян грабнал инструментите на дядо си за чистене на комини, отишъл и свършил работата.

Делян Ангелов
Делян Ангелов

Това му харесало и той започнал да чете и да се интересува повече от тази професия. Днес боляринът вече може да се каже, че е професионалист и е единственият сертифициран коминочистач в България.

Чистенето той извършва не със старите топузи и четки от покрива на дома, а по модерен европейски начин – чрез специална сонда, която всмуква саждите и всичко натрупало се в комина отдолу, от помещенията.

По време на работата си Делян е откривал какви ли не неща, изхвърлени от хората в комините: парцали, инструменти, сред които и един чук, пчелни пити.

А при чистене на комин в Перник открил и един истински пернишки винкел.

По думите на коминочистача проблемите у нас са два: че хората не поддържат комините и те са в окаяно състояние и че не използват пълноценно отоплителните си уреди на твърдо гориво.

„Всеки се сеща да чисти комина си едва когато стане някаква беля и му се подпали къщата. А нормалните хора в западните държави свършват тази работа още преди началото на сезона, за да са спокойни“, обяснява мъжът.

Освен това хората у нас при купуване на печки обикновено гледали цената и давали пари за некачествени уреди с нисък коефициент на полезно действие.

„В печките и камините, които се използват у нас масово, няма пълно горене. Саждите се натрупват по комина и тъй като не са изгорели напълно, а имат още калоричност в себе си, създават предпоставка за пожар. Освен това при непълното изгаряне се замърсява повече и въздухът с твърди частици.

Голямата грешка, която повечето хора правят, е да затварят вратичката на печката, като така задушават горенето и го правят неефективно.

А трябва да има пълно горене. Най-добри в това отношение са т.нар. ракетни печки, при които има бурно горене и се отделя голямо количество топлина, както и пелетните горелки“, обяснява пред „Телеграф“ коминочистачът юрист.

Освен с чистене, той се занимава и с различни други дейности. В социалната мрежа „Фейсбук“ е създал страница „Услуги ВТ“, национален сайт за услуги в различни области: косене на трева, отпушване на канали, строителни ремонти, ел. и ВиК услуги, озеленяване и др.

Твърди, че работата е това, което го прави истински щастлив. Освен работата, другата кауза, на която се е посветил 27-годишният мъж, е да убеждава своите познати и дори и непознати да останат в България и да не заминават за чужбина. Тази своя идея той нарича „Проект Антиемигрант“.

„Опитвам се да убедя хората, че у нас не е толкова страшно и трудно да се живее, че има достатъчно работа, стига човек да може да си я потърси и да бъде упорит.

Ние сами трябва да си направим държавата, няма на кого да чакаме наготово да ни го свърши. Всичко е в нашите ръце, за да направим държавата си такава, каквато я искаме – хубава и привлекателна за живеене“, убеден е Делян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button