забавно

Уникално! Папагалът Жоро рецитира „Аз съм българче“ (ВИДЕО)

Папагалът Жоро рецитира първия куплет от стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов досущ като първолак.

Приказливото пернато може да се види на специална изложба в столичен мол заедно с негови братя по перо.

Жоро е от вида Кралско жако и е най-бъбривито животно в пернатия свят. То може да се научи да казва около 1200 думи.

Говори само когато поиска и не може да бъде принуждаван да бъбри. Еклектусът и амазоните могат да научат съответно около 300 и 400 думи. Речниковият капацитет на какадуто и арата е доста по-малък от на вида жако.

Когато човек дойде на изложба, очаква всички папагали да започнат да говорят. Животните обаче го правят, когато около тях няма много други братя по перо и когато не им обръщаш внимание.

Представете си, че папагалът е в домашни условия и си седи на стойката. Когато се чувства изолиран, той започва да говори. В момента, в който отидете при него, той спира да бъбри.

На изложбата, в която има много пернати и много хора, те започват по-скоро да правят номера и да танцуват, пише „Телеграф“. Папагалът Лукас казва „I love you“ на посетителите, за да бъде привлечено вниманието им.

Неговият събрат Жоро пък си казва името, когато бъде попитан. Изложбата в София показва 32 екзотични крилати от над 25 вида, които се вземат като бебенца и се дресират.

Жоро папагал
Папагалът, който рецитира „Аз съм българче“

„Ако кралското жако обича вас и ако аз дойда и почна да му говоря, въпреки че съм дресьор, няма да има същият ефект, защото той е силно привързан към вас. Те са моногамни и обичат един човек цял живот.

Няма по-вярно животно от папагала. Казват, че кучето е най-верният приятел на човека, но това не е така.

Аз също съм бивш кучкар. Обичам много кучета и съм имал над 20 породи“, разказва дресьорът на екзотичните крилати Калин Влаев.

„Животното трябва да има респект към теб и да те уважава. Не е задължително да те обича. Мен не ме обичат всичките папагали, но ме уважават много силно и имат респект към мен.

Знаят, че тяхното няма как да се случи, ако аз искам нещо. Това, което те искат, винаги им го давам, без това, което по принцип им забранявам – да хапят, да си ходят, където искат, да се нападат помежду си.

Живеят си щастливо, храним ги, играем си по цял ден. Карам ги постоянно да летят и да правят упражнения. Ако човек иска да си има ара и живее в апартамент, трябва да знаете някои неща.

Сутрин и вечер тя кряка по-силно и пее, като това няма да остане незабелязано от съседите в целия блок. Няма как да имаш такъв папагал в апартамента, освен ако нямаш никакъв проблем със съседите“, обяснява дресьорът.

Отскоро летящите другари влизат в училище при малчуганите. Идеята на проекта „Папагали в час“ е децата да се запознаят с тези пернати, защото всяко дете е гледало филмчета за тях, но рядко са се докосвали до истински.

„Показваме поведението на папагалите и как трябва да се държиш с тях, за да получиш едно добро отношение от птиците и да няма агресия. И малки, и възрастни са щастливи. Папагалите вече са влизали в 142-ро училище в София.

Във физкултурния салон имаше около 250-300 деца. Обяснихме им основните неща за животните, за видовете и нравите им, с какво се хранят, какви размери достига най-големият, после им задавахме въпроси и който е слушал, получава награда“, казва Калин.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button