здраве

Уникалните лечебни свойства на ментата – вижте какво лекува!

Подобно на повечето лечебни растения ментата е намерила отражение в древните митове и легенди. Общото наименование Mentha идва от гръцката митология. Богинята Персефона ревнувала Плутон от нимфата Minthe, поради което превърнала съперницата си в обикновено градинско растение.

Плутон не бил в състояние да върне прекрасната Minthe, затова направил така, че ако растението бъде стъпкано, ароматът му да се носи от полъха на вятъра над градините.

През I в. от н.е. естествоизпитателят Плиний предлага студентите да увиват венец от мента около главите си, за да носи радост в душите им и да освежава умовете им.

Най-често стръкове от мента са разхвърляни по пода заради благоуханието и свойството им да прогонват мишките. Слагат ги и в чували със зърно, за да отблъскват гризачите. Изпаренията от запарка на растението се използват за освежаване на въздуха в болнични стаи.

Различните видове мента имат много общи химически свойства и полезно въздействие. Най-ценни са пресните или изсушени листа и извлеченото чрез парна дестилация етерично масло. Градинската мента притежава по-слаби лечебни свойства от лютивата мента (М. piperita) – добре познатата кръстоска между градинска и водна мента (М. aquatica).

мента ползи
Полезната мента
Ментата се бере в сухи дни, след като росата се е изпарила и преди слънцето да е пресушило етеричното масло в растението. Фазата на растението трябва да е малко преди цъфтеж. Стъблото се отрязва на няколко сантиметра от земята, а кафявите или проядени от насекоми листа се откъсват.

Стъблата се завързват на връзки и се окачват да съхнат на топло и проветриво място, далече от слънчева светлина. Когато изсъхнат, листата се отстраняват от дръжките.

Стъблата се събират и могат да се използват за наторяване. Изсушените листа се съхраняват в плътно затворени тъмни стъклени съдове.

Отвара: Поставете 6 с.л. пресни ментови листа в затоплен стъклен съд. Оставете 2,5 чаши прясна нехлорирана вода да заври и залейте билката. Покрийте и запарете чая за 5 мин. Прецедете и подсладете на вкус.

Ментата може да се запарва и с топло мляко за облекчаване на коремни болки. Готовият чай се съхранява до два дни в затворен съд в хладилника. Приема се по 3 чаши на ден.

Чаят от мента и пчелник (Marrubium vulgare) е добро лечебно средство за деца с висока температура. Отвара от мента може да се използва за гаргара при болно гърло, както и за освежаване на дъха.

Тинктура: Залейте 100 г ситно нарязани пресни листа или натрошени сухи листа с 500 мл ракия, джин или водка в стъклен контейнер. Алкохолът трябва да покрие растението.

Дръжте сместа далече от пряка светлина в продължение на две седмици, като разклащате съда няколко пъти дневно. Прецедете и съхранявайте в затворена тъмна стъклена бутилка. Стандартната доза е 10-30 капки от тинктурата дневно.

Етерично масло: Етеричното масло се получава чрез парна дестилация на пресни разцъфнали ментови връхчета. Няколко капки върху бучка захар са достатъчни няколко пъти дневно.

Няколко капки масло, разредени с вода и приложени външно, успокояват сърбеж, изгаряния, ужилвания от насекоми, краста и други кожни смущения.

За масаж етеричното масло може да се разрежда с бадемово или слънчогледово масло.

Ментата е мека билка и се смята за безопасна. Някои фитотерапевти съветват ментов чай да не се приема от малки деца, бебета и бременни. Болни от хиатална херния и някои жлъчни проблеми също не бива да приемат мента.

При приемане на нормални дози не се наблюдават странични ефекти. При чувствителни организми обаче може да се получи алергичен обрив.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button