Цветя

Ценни съвети за отглеждане на орхидеи (ще цъфтят постоянно!)

Много от любителите на стайните растения смятат, че отглеждането на орхидеите в къщи е много сложно, недостъпно и едва ли не – невъзможно.

А и до скоро можеше да се прочете, че “те са свръх капризни растения, изискващи много висока влажност, особено осветление, особена почвена смес и т.н”. В същност нещата не са толкова страшни.

Какви трябва да са саксиите?

Повечето орхидеи лесно привикват със сухия въздух в стаята, растат и цъфтят дори на северозападните прозорци. В местата на постоянно обитаване повечето орхидеи не растат на земя.

Те се издигат по стъблата и клоните на дърветата в тропическите гори към светлината и се закрепват с корените си към неравностите по дърветата, по клоните и дори по камъните по склоновете. За това саксиите за тях са не само съдове с почва, но и опора.

Глинените порести саксии не са пригодни за орхидеите в стаите. Те прекалено бързо изпаряват влагата и за предпочитане е да изберете гледжосаните или пластмасовите саксии. Ширината на саксиите трябва да е малко по-малка от височината й.

орхидеи
орхидеи

В стените и дъното на съда трябва да има няколко отвора с диаметър 6-7 мм за изтичане на излишната вода и за аерация на почвената смес. За това се прави висок (1/3 от височината) дренаж от парчета от керемиди, керамзит, пенопласт и т.н.

Горната част на саксията трябва да е по-широка от основата. Иначе растението при пресаждане се изважда много трудно, и има опасност да се повредят корените му.

Каква трябва да е почвата?

За разлика от повечето стайни растения, орхидеите не растат в почва. Субстратът за тях се съставя основно от попарени надробени борови кори, корени от папрат, нарязан блатен мъх (сфагнум) с добавка от дървени въглени, едър речен пясък, торфени късчета, бяла загнила дървесина.

Сместа трябва да е много въздухо и влагопропусклива, лека. Подхранване в периода на растеж с минерални торове осигурява отличен растеж и цъфтеж. Не УНИЩОЖАВАЙТЕ сместа в саксиите със силно уплътняване!

Слегналата се смес не трябва да се разрохква. Най-добре е да се пресади орхидеята, иначе корените ще загният. Отгоре субстратът може да се покрие със слой 1-1,5 см от блатен мъх.

Как да ги поливаме?

Навлажняването трябва да е редовно, но в никакъв случай не трябва да се залива растението. При всеки конкретен случай честотата на поливане се установява опитно. Водата и подхранващия разтвор трябва да са с 2-3 градуса по-топли от околния въздух.

Най-добре е да се полива сутрин или в първата половина на деня. Не поливайте в облачни, дъждовни и студени дни. Не впръсквайте в студено време и ярко слънце. Това е еднакво вредно.

Каква трябва да бъде светлината и топлината?

Орхидеите, особено планинските, изискват доста много светлина (10-12 хил. лукса), но светлината трябва да е разсеяна, а не пряка.

Изгарянията на листата и бутоните може за дълго да задържи растежа и дори да погубят растението. В горещите слънчеви дни се препоръчва засенчване с тюл или марля.

Ориентацията на растението към светлината трябва да е постоянна

Орхидеите прекрасно растат на изкуствено осветление (луминесцентни лампи) на всяко място в апартамента. В периода на растеж повечето от тях изискват през деня 22-26 градуса, а през нощта 16-18 градуса.

В периода на покой – през деня 16-18 градуса, през нощта 14-16 градуса, но тук е необходим индивидуален подход, тъй като те растат и цъфтят постоянно и зиме, и лете.

Не понасят честите пресаждания. Делете растението само при необходимост. Спадовете на дневните и нощните температури спомагат за закаляване на растенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button