истории

Съдба: Срещнах голямата си любов след онази жестока катастрофа

Таксито е като един малък свят със своите правила… А аз управлявах един такъв свят няколко години – да, колкото и да е необичайно за жена, работех като таксиметров шофьор.

Започнах малко насила, но само това умеех. И таксито напълно преобрази всичко. Когато бях малка, баща ми въртеше волана по 12-13 часа на ден.

И понякога се налагаше да се возя с него в таксито, защото майка ми ни напусна с гръм и трясък, когато бях на 6.

Е, не всеки случва на майка – такава, каквато я описват в хубавите приказки. Но пък аз имах баща за чудо и приказ. Учеше ме на всичко, което умееше.

А когато се налагаше да пътувам с него, беше време за нашите разговори за живота. Така че всички най-важни мъдрости научих на предната седалка до шофьора.

Докато усърдно обсъждахме моите приятелства, мечти, грижите на татко и някои от клиентите му, аз имах чувството, че лично карам колата – не знам дали сте го изпитвали.

Нямах намерение да ставам шофьор – мечтаех да стана детска учителка, но съдбата ми беше отредила друго…

Баща ми си отиде изненадващо – разболя се тежко и всичко се разви само за два месеца. Това ме съсипа.

Кажете ми, как можеш да учиш, когато сърцето ти се къса от мъка, а джобовете – от пръстите, които ровят и търсят някоя стотинка? Ако не захванех някаква работа, щях да гладувам… И подкарах татковото такси – не, че имах друг избор.

любовта ми
Създадохме щастливо семейство

От простаци до професори…

Това беше пъстрият контингент пътуващи в моето такси… Моят университет се оказа на четири колела – в жълто, с червена и зелена лампа.

Най-интересното е, когато нощем ме обземе състояние ПМС – не, не е това, което си мислите, а е лично мое шеговито съкращение от „пътниците мъчат съня ми“… Защото размислите късно вечер обикновено са предизвикани от техните разкази и споделени радости и болки.

Веднъж толкова се впечатлих от една история, която изслушах в таксито като изповедник, че не можех да се отърва от тежките мисли дни наред. И докато си карах по добре познатите булеварди, уж спокойно, изведнъж усетих силен сблъсък, след който настъпи пълен мрак…

По-късно разбрах, че съм се озовала в средата на кръстовище, след преминаване на червено. Явно душата ми толкова силно е имала нужда от „зеленото“ спокойствие, че очите ми са видели зелено, вместо червено…

Някакъв временен далтонизъм, който ме хвърли в двумесечна кома. Когато се събудих, стаята беше празна – кой ли да бъде там?

Бях напълно сама на този свят. Е, какво да се прави – трябва да го живееш този живот, дори и да ти поднася тежест след тежест. Надявай се, пък може и да изгрее слънчице на твоята улица!

Така – с моя вечен оптимизъм, който ме е спасявал неведнъж, се възстанових много бързо и отново се качих на таксито. Като се е случило веднъж, кой е казал, че ще стане пак? От време на време возех един симпатичен човек, чието присъствие ме успокояваше.

Е, случвало се е да хвърля око на някой пътник, но все пак съм професионалист… Пък и май никога не ми е вървяло много със силния пол – така и не се научих на женските хватки за „сваляне“ на мъже… Вероятно годините, изживени с баща ми, са направили психиката ми по-корава… За мен нещата се подреждат по друг начин – важно е да си свестен, моралът ти да си е на мястото… Пък останалото – каквото даде господ…

Е – даде ми! Не знам с какво съм заслужила, но именно онази катастрофа ме превърна в най-щастливия човек на света… Когато една сутрин отидох в болницата на преглед, седнах пред кабинета и, поради открехнатата врата, станах неволен слушател на разговора на моя лекар с някакъв мъж…

– Тя е добре – не се притеснявайте! Вие много й помогнахте, като идвахте тук всеки ден. За хората в кома е важно да им се говори, за да може да се поддържа мозъчната им дейност. Това със сигурност помогна тя да се събуди сравнително бързо. А защо искате да останете анонимен? – говореше докторът.

– Достатъчно ми е да знам, че е добре – отвърна непознатият.

– Май още чувствате вина – не вие, а тя е минала на червено – не се обвинявайте…

– Да, но се удари в моята кола… Какво?

Някой е стоял до мен…

… цели два месеца? Мислех, че съм чувала баща си – аз визуализирах в сънното си състояние неговия образ, докато всъщност ми е говорел напълно непознат човек, който…

Вратата на кабинета се отвори и – ето това вече беше изненада: непознатият всъщност беше моят любим клиент – онзи, който ми действаше като вдъхновение и релакс едновременно.

– Нима вие…

Изобщо не знаех какво да правя… Но лекарят така се засмя, че ни накара да го погледнем учудени.

– Колко хубава двойка сте – като онези, които не можеш да си представиш един без друг…

И така започна най-неочакваното в моя живот: голямата любов. Хората разчитат на съдбата, но не очакват тя да ги сюрпризира със силен сблъсък в средата на кръстовище.

Аз не се оплаквам. Срещнах своя принц така и съм щастлива съпруга и майка на двама близнаци… Да, майка съм – в истинския смисъл на думата.

А моят любим се оказа прекрасен кулинар, който научи и мен… Направихме си малко ресторантче в краен квартал, където той имаше къща от дядо си…

Децата ни израснаха като самите нас – все навън, с прашасали ходила и надрани колене, но усмихнати до ушите и със зачервени бузи.

Ако някой мечтае за хубаво семейство, то значи си представя моето. Но аз не си го давам.

В.Н.

Историята е публикувана в „Журнaл за женaтa“

Снимка:Pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button