любопитно

Рибар от Пловдив: Шараните кълват на аромати – обичат царевица и чесън

Шараните кълват на аромати. Дали стръвта ще е от сварена стара царевица или от по-модерните и по-скъпи протеинови топчета, няма значение, стига в тях да има аромат. Било то на мед, на ванилия, на алкохол или дори на чесън.

Това разказва потомственият рибар от Пловдив Стоил Иванов, който вече над 40 години обича да почива със семейството си край водоемите в региона и да лови шарани предимно за удоволствие.

Бил е на около 6-годишна възраст, когато за първи път е хванал въдица в живота си. Баща му е рибар и заедно с негов приятел завели малчугана на брега на река Марица.

Дали му пръчка, за да е покрай тях, възрастните, а и да се занимава с нещо, докато те практикуват хобито си. За тяхно удивление Стоил веднага уловил сомче. Било твърде малко, за да бъде занесено у дома и затова било обратно пуснато в реката.

Иначе по принцип в река Марица рибарите ловят кефал, мряна и скобар.

„Такава риба като по-малък съм ловял, а после вече, след години, станах шаранджия и основно уловът ми е от язовир „Пясъчник“, обяснява пловдивчанинът пред в. „Телeграф“.

шаран
Шаранът обича царевица

През годините е установил, че най-вкусният шаран може да бъде уловен само чрез аромати, и то от качествен водоем.

„Най-голямата риба, която съм хващал, е 7-килограмов шаран. Улових го в язовир „Борец“.

Такива шарани с тегло около 6-7 килограма съм хващал много“, казва Стоил. И уточнява, че лично той предпочита да лови шаран със стара царевица.

Първо я сварява, след което накисва зрънцата в буркан, като ги „подправя“ с различни аромати. Установил, че големите шарани обичат миризмата на чесън и кълват на царевични зърна с такъв аромат.

Някои негови колеги слагали в бурканчетата аромати на банан, тути-фрути, на анасон, на някакъв вид алкохол – рибата също много „се връзвала“ на тази миризма.

Вече в риболовните магазини продавали всякакви аромати и рибарите си преценявали какво да си купят.

Имало и по-скъпи варианти на стръв за шарани, каквито са протеиновите топчета. Те също били ароматизирани, за да кълве рибата повече.

Изпитано!

„Аз специално практикувам със стара царевица, която се вари и се кисне, добавят й се разни аромати, защото шаранът реагира на различни аромати.

Хора, които практикуват малко по-скъп риболов, използват протеинови топчета, но те са малко по-скъпи. Царевицата е по-евтиният вариант за риболов.

Но от край време шаранът се лови с царевица. В по-дивите водоеми поне за мен най-успешният риболов е с царевица“, казва Стоил.

И той като повечето рибари сам си чисти и готви улова.

„Да, точно така е – жените на рибарите не харесват да чистят и готвят риба. Аз сам си я чистя и готвя, но и все пак да уточня, че рядко взимам риба за вкъщи.

Повече за удоволствие ходя на водоемите и често пъти връщам улова обратно във водата. Особено по-маломерните не ги взимам. Но ако е добър уловът, си взимам някой път шаран по 2-3 килограма. Те са най-вкусните по принцип“, признава рибарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button