здраве

Революционен метод за лечение на хипертония (високо кръвно налягане)

Неслучайно наричат хипертонията „тихият убиец“.

Тя засяга 1/3 от зрелите хора и повишава значително риска от инсулт, инфаркт и др. тежки състояния, които застрашават живота.

В последно време редица учени все по-често изследват връзката между трайно повишеното кръвно налягане (хипертония) и малките структури, които улавят промените в парциалното налягане на кислорода в кръвта. Това са т.нар. каротидни телца.

На практика те представляват съвкупност от хемо и барорецептори и имат формата на мъничко възелче (с големината на оризово зърно).

Разположени са непосредствено до разклонението на общата сънна артерия.

По всичко личи, че въпреки незначителния им размер, тези каротидни телца играят ключова роля в развитието и регулирането на кръвното налягане и в частност на хипертонията.

високо кръвно налягане
Каротидните телца играят огромна роля в целия този процес

Функцията на тези малки телца е да регистрират промяната в количеството на кислорода в кръвта и при необходимост да алармират мозъка, когато се понижат твърде много.

В такива случаи се стига до ускорено дишане и повишено кръвно налягане.

Учените предполагат, че в някои случаи каротидните телца стават прекалено активни и изпращат съобщение до мозъка, че е необходимо да поддържа високо кръвно налягане.

Резултатите от някои от проведените проучвания сочат, че ако бъде премахнато едно от тези телца, може да се повлияе ефикасно върху високото кръвно налягане.

Това изследване е извършено от изследователи от Университета в Бристол. Резултатите от него са били публикувани в Nature Communications.

При проведените наблюдения върху гризачи било установено, че когато се отстранява връзката между каротидното телце и мозъка, високото кръвно се нормализира трайно.

Очевидно въпреки малките си размери каротидните телца са кръвоснабдени много богато.

Те оказват огромно влияние върху кръвното налягане, имайки за приоритет защитата на мозъка и снабдяването му с достатъчно количество кислород.

Екипът изследователи е отстранил едно от двете каротидни телца на пациенти с хипертония. В резултат на това обаче е настъпила повишена каротидна активност – по-учестено дишане в състояние на покой.

Това води до извода, че трябва да бъде създаден медикамент за потискане на повишената каротисна активност, тъй като така успехът ще е още по-голям в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button