здраве

10 неща, които трябва и НЕ трябва да правите при ниско кръвно

То не е болест. Но е добре да познаваме симптомите, които известяват рязкото му спадане, за да избегнем неразположенията. Полезно е да знаем и начините, с които да го нормализираме.

Умора, слабост, световъртеж, гадене, а в някои случаи и загуба на съзнание. Това състояние вероятно ви е добре познато, ако сте от хората, които страдат от ниско кръвно налягане.

И може би вече имате печеливша стратегия, с която реагирате в такива ситуации. Сядане, лягане, изпиване на чаша вода са само част от популярните методи, които помагат да се справим. Но ето какво още трябва да знаем.

1. Жега и задух – опасна комбинация

Тя е абсолютно противопоказна, ако страдате от хипотония. Може да доведе до рязкото понижаване на кръвното налягане, а в по-тежките случаи, дори и до загуба на съзнание. Затова избягвайте да стоите в помещения, които съчетават силна топлина и задух.

2. Рязко ставане – в никакъв случай

Избягвайте да се изправяте рязко, особено след сън. Когато ставате, първо седнете и постойте така няколко минути и след това се изправете.

3. Между 12 и 15 часа – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на сянка

През лятото часовете между 12 и 15 са рискови за хората, които страдат от ниско кръвно налягане. Продължителното стоене под слънцето или спортуването в тези часове може рязко да понижи кръвното.

Причината е в бързото затопляне на тялото, което, за да се охлади, насочва усилията си към повърхността, тоест към кожата, и в резултат налягането спада.

ниско кръвно
Страдате ли от ниско кръвно?

Ако ви се налага да бъдете навън в тези часове, задължително търсете сянка, за да може организмът да балансира, съветват от „Здравен журнал“. И носете със себе си бутилка вода за пиене, както и спрей с термална вода, за да напръсквате кожата.

4. Пийте течности

Ако кръвното ви рязко падне, изпийте чаша айран или вода със сол, за да компенсирате загубата на натриеви соли. Пийте на малки глътки!

5. Яжте повече плодове и зеленчуци

Те са много богати на минерали и спомагат за реинтеграцията на елементите, които губим при обилно потене. А обилното потене, независимо дали е причинено от горещо време, спорт или стрес, може да доведе до рязко падане на кръвното налягане.

При прекомерно изпотяване се губят течности, а с тях и минерални соли, особено калий и магнезий. Те са важни регулатори на кръвното налягане.

Богати на калий са сушените и пресни кайсии, черният шоколад, зрелият боб, картофите, спанакът, тиквите и тиквичките, бананите, стафидите и бадемите.

Добър природен източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци, черният шоколад, бадемите, фъстъците, авокадото, кафявият ориз и овесените трици.

6. Повече свеж въздух

Редовно проветрявайте помещенията. Задушното помещение провокира спадане на кръвното налягане. Но е важно и кога ще освежавате въздуха. Ако го правите в най-топлите часове на деня, полза няма да има.

Проветрявайте сутрин и вечер – тогава въздухът е по-прохладен и освежава и ободрява. Щом се приберете вечер у дома, задължително проветрете – застоялият през деня въздух ще промени кръвното ви налягане.

7. Продължително стоене прав

Дългото стоене на едно място прав е про- тивопоказно за хора с хипотония, тъй като затруднява венозното връщане на кръвта към сърцето. В такава ситуация е по-правилно да се правят малки стъпки напред-назад, за да могат крайниците да се раздвижват и да не спада рязко кръвното.

8. Близнете сол

Това е най-бързата превантивна мярка, ако кръвното ви налягане падне, а не кофеиновите или газираните напитки, както мнозина предполагат. Храненето също е важно.

9. В топлото време или по време на тренировки е възможно кръвното да падне под 100 mm Hg.

За да балансирате, яжте храни, които съдържат повече вода и натриеви соли – краставици, домати, маруля, кисело мляко, особено ако е обогатено с пробиотици, които регулират чревната дейност.

10. Повдигнете краката си

Ако почувствате колебания в кръвното налягане, седнете и вдигнете краката си на високо. Това благоприятства венозното връщане от периферните части на тялото към сърцето и нормализира кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button