здраве

Помогнете на дебелото си черво с тези 4 съвета

Ако имате проблем с раздразнено дебело черво, можете да си помогнете сами, променяйки някои неща.

Ето ви 4 съвета:

дебело черво храносмилане
Синдромът на раздразненото черво понякога е свързан с непоносимост към глутен

1. Дайте приоритет на разтворимите във вода фибри. Те стимулират храносмилането, без да дразнят. Консумирайте: овесени ядки, моркови, тиквички (за предпочитане на пара или задушени)…

За сметка на това лаксативите увеличават понякога дискомфорта: поискайте от лекаря си да ви изпише осмотичен лаксатив.

2. Опитайте беден на глутен режим. Синдромът на раздразненото черво понякога е свързан с непоносимост към глутен (присъстващ в житото, ръжта, ечемика).

Елиминирането от хранителното меню на този протеин за 6-8 седмици може да намали храносмилателните смущения при хората, които не го понасят.

3. Намалете захарите от групата FODMAP. Лактоза, фруктоза, сорбитол, манитол… всички те ферментират в червата и могат да предизвикат болки.

Бедният на FODMAP режим в продължение на няколко седмици може да ви облекчи. Но няма как да премахнете изцяло тези захари: те са навсякъде!

4. Нагодете внимателно своето хранене. Ако сте забелязали, че не понасяте някои храни, не ги елиминирайте за дълго време от менюто си, без да сте обсъдили това с лекаря си.

В противен случай има риск от недостиг на полезни елементи (минерали, витамини…) и от нарушено равновесие на чревната ви флора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button